Η δασική έκταση που καταστράφηκε μέσα σε έξι ημέρες από τη φωτιά που μαίνεται στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, θα χρειαστεί δεκαετίες για να δημιουργηθεί και πάλι. Και αυτό εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες συνθήκες και πρόνοιες. Σημειώνεται πως το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει καταγραφεί ακόμη πλήρως καθώς η μάχη με το πύρινο μέτωπο συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 738.400 στρέμματα καμένα στην ευρύτερη περιοχή του Εβρου, εκ των οποίων 133.000 στρέμματα ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο Δάσος Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Ένα μεγάλο ποσοστό των καμένων εκτάσεων του δάσους βρίσκεται στον πυρήνα του οικοσυστήματος στη ζώνη Α, που συνολικά εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα. Μετά και τη φετινή πυρκαγιά – καθώς πέρυσι είχαν καεί 45.000 στρέμματα του δάσους έναντι των 133.000 φέτος – έχει απομείνει μόνο το βόρειο κομμάτι της ζώνης Α του δάσους σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.

Η Δαδιά δεν είναι ένα απλό πευκοδάσος αλλά ένα ώριμο πευκοδάσος, με αρκετά μεγάλα δέντρα τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή αρπακτικών πουλιών, τα οποία η φωτιά φέτος τα βρήκε ακριβώς τη στιγμή που μεγάλωναν τα μικρά τους.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν τελικά η Δαδιά χάθηκε για πάντα. «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα είναι η επόμενη ημέρα. Είναι πολύ πρόωρο και η καταστροφή είναι τεραστίων διαστάσεων, αδιανόητη θα έλεγα», τονίζει στην Καθημερινή η Γεωργία Αλεξόπουλου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν νησίδες που διασώθηκαν, αλλά η έκταση της καταστροφής είναι τεράστια», προσθέτει η Δώρα Σκαρτσή, διαχειρίστρια της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.

«Το δάσος αναγεννάται αλλά χρειάζεται χρόνο. Χρειάζεται να υπάρξουν και συγκεκριμένες συνθήκες. Το τμήμα του δάσους στα δυτικά του χωριού Λευκίμη, περίπου 60.000 στρέμματα, είχε καεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 2011. Τώρα τελευταία είχαν αναγεννηθεί, πλήρως χρειάστηκαν 12 χρόνια και τώρα ξανακάηκε», τονίζει στην Καθημερινή η κ. Σκαρτσή.

Και σημειώνει: «Δεν είναι μόνο το θέμα του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, αλλά και της κοινωνίας σε αυτά τα μέρη. Τι θα γίνει με τους ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν εδώ». «Θα χρειαστούν άνθρωποι και χρήματα […] Υπάρχει επόμενη ημέρα, αλλά χρειάζεται πραγματική πολιτική βούληση και στήριξη άμεση. Οχι υποσχέσεις για πράγματα που θα γίνουν».

«Η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ»

«Η έκταση της φωτιάς είναι συγκλονιστική. Αυτό που έγινε στο Νότιο Έβρο, το μέγεθος της καταστροφής, δεν συναντήθηκε ούτε σε φωτιές στην εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, ούτε σε φωτιές στην Μέση Ανατολή, στο Κουβέιτ στην Συρία», δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στην ΕΡΤ ο Παύλος Γεωργιάδης, εθνοβιολόγος σε θέματα αποκατάστασης δασών.

«Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από το 1957», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.

Όπως εξήγησε, «η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι έχουν καεί περίπου 735.000 στρέμματα, εκ των οποίων πάνω από το 75%, δηλαδή τα τρία τέταρτα, βρίσκονται εντός του Δικτύου Natura 2000. Η φωτιά κατέκαψε προστατευόμενες περιοχές, δηλαδή δάση πλατύφυλλα, δάση κωνοφόρα, μικτά δάση, μεταβατικές δασώσεις (δηλ.ότι αναγεννιέται από προηγούμενες πυρκαγιές), άρα μιλάμε για μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή».