Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβέστες στην Βοιωτία, όπου τεράστιες εκτάσεις έχουν καταστραφεί από την φωτιά. Από τις φλόγες δεν γλίτωσε η ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας και προστατευόμενο μνημείο της UNESCO.

Τα πάντα γύρω από το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά έχουν καεί, με τις φλόγες να φτάνουν στα πέτρινα τοιχία του. Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Η ζημιά που έχει γίνει είναι σε ένα παλιό κτίριο το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη στο οποίο πήρε φωτιά η ξύλινη στέγη του και κατέρρευσε.

Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

Ο Γιάννης Σταθάς, δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε πως στη Μονή καταγράφηκε το περιβόλι και ένα από τα παλιότερα κτίρια, το οποίο όμως ήταν υπό κατασκευή.

«Στο σημείο αυτό υπήρχαν μεγάλα δέντρα και γι’ αυτό είχαμε αυτές τις καταστροφές. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μέτωπο 20.000 χλμ. Τώρα η φωτιά κατευθύνεται προς Ελικώνας Βοιωτίας, όπου είναι τουλάχστον 10.000 χλμ. και ελπίζουμε με τα εναέρια μέσα αργότερα να είναι καλύτερα γιατί χτες δεν μπορούσαν να κάνουν ρίψεις λόγω των ανέμων. Γύρω γύρω από τη Μονή είχαμε κάνει αποψίλωση και σώθηκε».