Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, βρέθηκε τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα με το κυβερνητικό κλιμάκιο, στη δοκιμαζόμενη από τις πυρκαγιές Ρόδο με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο. Στο νησί βρισκόταν ήδη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς. Την Κυριακή έσπευσαν στη Ρόδο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής παραμένει ο απόλυτος στόχος. Στη Ρόδο έγινε η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας έγινε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 άτομα μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά, με πλήρη ασφάλεια στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Στις συσκέψεις του κυβερνητικού κλιμακίου, που συμμετείχε  με τον Περιφερειάρχη Ν .Αιγαίου, τον Δήμαρχο της Ρόδου και την τοπική ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος, της αστυνομίας, του στρατού και του λιμενικού πάρθηκαν οι απαιτούμενες  αποφάσεις για ασφαλή μεταφορά, προφύλαξη των τουριστών και των κατοίκων  της περιοχής, αλλά και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν τις επόμενες μέρες.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της  συνεργάστηκε  με αδιάλειπτη επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων Ρόδου Μανώλη Μαρκόπουλο, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα καταλύματα, καθώς με τον Πρόεδρο της ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστο Μιχαλάκη.

Μετά από την σύσκεψη που πραγματοποίησαν  με τους Tour Operators που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την μετεγκατάσταση των πελατών τους-επισκεπτών.

Προκειμένου  να γνωρίσουν  τις πραγματικές διαστάσεις, ώστε να ανταποκριθούν με ταχύτητα, πραγματοποίησαν  αυτοψία με το κυβερνητικό κλιμάκιο στους κλιματιζόμενους χώρους φιλοξενίας των τουριστών, σε συνεδριακά κέντρα, γυμναστήρια, σχολεία και δημόσιους/ δημοτικούς και άλλους διαθέσιμους χώρους. Κατέγραψαν τις ανάγκες και προχώρησαν άμεσα με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στην ικανοποίηση τους, ώστε να διευκολύνεται η διαμονή.

Στην αυτοψία κατέγραψαν  την τακτική παροχή τροφής και νερού, καθώς και την παρουσία γιατρών και παιδιάτρων κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρικό σύλλογο. Παραδόθηκαν περίπου 2.000 επιπλέον ράντζα και 2.000 sleeping bags στις δομές φιλοξενίας.

Δημιουργήθηκε Help Center στο αεροδρόμιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ, ώστε να δίνεται βοήθεια στις διεκπεραιώσεις επιβατών χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Το εν λόγω κέντρο το στελεχώνουν εκπρόσωποι των πρεσβειών και της Αστυνομίας.

Στη διαρκή επικοινωνία του κλιμακίου   με τη Fraport κύριο μέλημά ήταν  η φροντίδα των τουριστών και η εξυπηρέτησή τους, αφού και στο αεροδρόμιο του νησιού παρήχθη  προσωρινή φιλοξενία στους επισκέπτες, καθώς περιμέναν να αναχωρήσουν. Ενισχύθηκε  το προσωπικό στο αεροδρόμιο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Ρόδου για την αλληλεγγύη τους. Οι απλοί πολίτες, οι ιδιώτες που έσπευσαν να βοηθήσουν με κάθε μέσο, οι κάτοικοι των χωριών που άνοιξαν τα σπίτια τους, οι εθελοντές όλων των ηλικιών, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές των σχολείων, οι γιατροί, οι επιχειρηματίες, είναι η προίκα της Ελλάδας μας. Ακούραστοι, έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη της φιλοξενίας και να ανακουφίσουν όλους όσοι βρέθηκαν σε ανάγκη.

Με μία στενή συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, υπό τον στενό συντονισμό του Κυβερνητικού κλιμακίου, το νησί κατάφερε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή και επείγουσα ανάγκη φιλοξενίας μέσα σε μία μεγάλη φυσική καταστροφή.