Για ακόμη ένα βράδυ, το τέταρτο κατά σειρά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο και τη Λακωνία.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στη Λακωνία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, ωστόσο υπάρχει ενεργό σημείο προς το ανατολικό τμήμα της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, η πυρκαγιά στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη, ιδιαίτερα το νότιο τμήμα της.

«Όλο το βράδυ χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα προσπαθούν να αποκόψουν το μέτωπο ενώ θα διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες», εξήγησε ο κ. Αρτοποιός.

Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής ο κ. Αρτοποιός είπε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο από χθες βράδυ, ωστόσο οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν δεν μπορούν να αποκλείσουν τον κίνδυνο επέκτασης.

Αναζωπυρώσεις λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών

Μέχρι χθες Πέμπτη (20/7) το μεσημέρι η εικόνα που παρουσίαζαν τα πύρινα μέτωπα ήταν καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία πήραν διαστάσεις λόγω ακριβώς των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Για τον λόγο αυτό, εκδόθηκαν πέντε μηνύματα μέσω 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Άγιο Ιωάννη Κορακά, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα.

Στην πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής επιχείρησαν από χθες το πρωί 300 πυροσβέστες με 122 οχήματα και με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ περιοδικά από αέρος συνέδραμαν 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 4 αεροσκαφών από την Ιταλία και τη Γαλλία που διέθεσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Δυνάμεις που βρίσκονται στο πεδίο των επιχειρήσεων θα συνεχίζουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν βρεθεί επίσης οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 110 άτομα που συνδράμουν στην πυρόσβεση καθώς και 14 προωθητές γαιών και μηχανήματα έργου με τους χειριστές τους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Το Λιμενικό Σώμα έχει διαθέσει 6 πλοιάρια που περιπολούν σε θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχουν πυρκαγιές. Η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει 120 οχήματα με 292 στελέχη για την διευκόλυνση τόσο των εκκενώσεων και της φύλαξης των περιουσιών όσο και της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Υψηλός κίνδυνος σε πέντε περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα (Παρασκευή 21/7) σε πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr):

  • Στην Περιφέρεια Αττικής
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου), και
  • στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επισήμανε ότι και σήμερα αναμένονται εξίσου ακραίες συνθήκες. «Είμαστε αντιμέτωποι με συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια», σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 3 ανδρών στην Κρήτη για την εκτέλεση εργασιών από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.

60 κτίρια επικίνδυνα για χρήση

Συνολικά 151 αυτοψίες και καταγραφές πληγέντων από πυρκαγιές κτιρίων πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στους δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Από τις 151 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων παραπάνω δήμων, μέχρι στιγμής, 60 κτίρια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), 48 χαρακτηρίζονται προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν («κίτρινα») και 43 χαρακτηρίζονται κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).