Το Parents Hub γεννήθηκε για να ενδυναμώνει και να εμπνέει τους νέους γονείς. Είναι μια διαδικτυακή “γονεϊκή γωνιά γνώσης” που συγκεντρώνει με ενσυναίσθηση περιεχόμενο και συμβουλές για γονείς από επαγγελματίες του χώρου, καθώς και χώρους εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά. 

Όταν έμαθαν ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί, η Γιούλη Φιλιππίδου, Founder, Editor-In-Chief και παιδαγωγός, ΜΑ και ο Αλέξανδρος Γαληνός, Co-Founder, Marketing Manager και SEO Expert, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα Knowledge Hub που παρέχει εμπεριστατωμένη πληροφορία σε όποιο άτομο επιθυμεί να εξελίξει το γονεϊκό του ρόλο και να γίνει η καλύτερη έκδοση γονιού που μπορεί. 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Parents Hub;

Γιούλη: Είχα την τύχη να ταξιδέψω σε πάνω από 40 χώρες στη δεκαετία των 20 μου χρόνων και να έρθω σε επαφή με διάφορους πολιτισμούς. Όσα καινούργια πράγματα κι αν συνάντησα, ένα ήταν πάντα ίδιο – η αθωότητα στα μάτια των παιδιών. Σε κάθε χώρα, κάθε λαό και πολιτισμό, τα παιδιά είναι η ελπίδα, η αγνότητα και το μέλλον. Και τι μεγαλύτερο δώρο θα μπορούσαμε να δώσουμε στα παιδιά από τη στήριξη και επιμόρφωση των γονιών τους;

Συχνά πιστεύουμε ότι μόλις γεννηθεί ένα παιδί ολοκληρώνεται η ζωή μας. Η γέννηση του παιδιού όμως σηματοδοτεί μόνο την αρχή. Η ζωή μας αλλάζει με τρόπους που δε μπορούσαμε να φανταστούμε πιο πριν και συχνά είναι χρήσιμη η καθοδήγηση από ειδικούς διαφόρων πεδίων για να κάνουμε αυτή την αρχή.

Όταν λοιπόν μάθαμε ότι περιμένουμε παιδί, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια “γωνιά” στο διαδίκτυο με χρήσιμες πληροφορίες από ειδικούς επιστήμονες που ο καθένας στον τομέα του θα στήριζε νέες μαμάδες και νέους μπαμπάδες. 

Αλέξανδρος: Η βασική αφορμή για τη δημιουργία του Parents Hub για μένα ήταν πως συχνά ένας πατέρας αισθάνεται στο περιθώριο σε ό,τι αφορά την ανατροφή των παιδιών. Αυτό δεν οφείλεται στη στάση της μητέρας απαραίτητα, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά στο γεγονός ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης απευθύνονται μόνο σε εκείνη. Όμως ο γονεϊκός ρόλος με τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται δεν είναι μόνο γένους θηλυκού. Προσωπικά απολαμβάνω οτιδήποτε έχει να κάνει με το μεγάλωμα του γιου μου.

Επιπλέον, η παιδαγωγική είναι επιστήμη. Μετά το πέρας των σπουδών μου (το πρώτο μου πτυχίο είναι στην Αγγλική Φιλολογία) συνειδητοποίησα ότι είναι άλλο να γνωρίζεις καλά ένα αντικείμενο ώστε να μπορείς να το διδάξεις και άλλο να έχεις τα εργαλεία εκείνα που θα σου επιτρέψουν να πλησιάσεις με σεβασμό μια παιδική ή εφηβική ψυχή και να μεταδώσεις όχι τόσο τις γνώσεις, αλλά κυρίως την αγάπη για το αντικείμενό σου. Έτσι, η εμπλοκή μου στο Parents Hub ξεκίνησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήξερα ότι έχω πολλά να προσφέρω σε ένα τέτοιο project.

Τι πιστεύετε ότι κάνει το Parents Hub να ξεχωρίζει;

Γιούλη: Κάθε επιστημονικός μας συνεργάτης είναι καταρτισμένος στον τομέα του, ενώ συνήθως είναι και ο ίδιος/η ίδια γονιός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που δεν έχουν οι ίδιοι παιδιά, αλλά το θεωρούμε πλεονέκτημα να έχουν ζήσει οι ίδιοι εκείνα για τα οποία μας μιλούν. 

Η επιστημονική γνώση που έχει δοκιμαστεί στην πράξη είναι μια καλή αφετηρία για τη στήριξη γονέων με ενσυναίσθηση και αντικειμενικότητα. Αντίστοιχα κι εγώ, είμαι παιδαγωγός και μητέρα. Θεωρώ ότι οι ιδιότητες αυτές αλληλοσυμπληρώνονται. 

Αλέξανδρος: Έχουμε συγκεκριμένο background και τεχνογνωσία στο ψηφιακό marketing που μαζί με τη χρήση διαφόρων διαγνωστικών εργαλείων μας επιτρέπουν να βρίσκουμε τι ψάχνουν οι γονείς και τι τους ενδιαφέρει γύρω από διάφορες θεματικές. Έτσι, προβαίνουμε στη δημιουργία χρήσιμου περιεχομένου γύρω από αυτές. Το περιεχόμενο αυτό ξεκίνησε υπό τη μορφή αρθρογραφίας, αλλά πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλες μορφές όπως Webinars, τα οποία ενέχουν πολύ περισσότερο το στοίχειο της διάδρασης και δίνουν την δυνατότητα ερωτήσεων προς τον εισηγητή που ξέρουμε ότι είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ τους σύγχρονους γονείς. 

Ταυτόχρονα, θέλουμε να βοηθήσουμε τους γονείς να κάνουν όσο πιο συνετή επένδυση χρημάτων γίνεται σε προϊόντα που αφορούν τα παιδιά. Υπάρχει τεράστια γκάμα βρεφικών/παιδικών προϊόντων στην αγορά, αλλά δεν σήμαινει ότι όλα είναι εξίσου ποιοτικά ή ότι τα χρειαζόμαστε πάντα. Για αυτό το λόγο ανοίξαμε την κατηγορία “Οδηγοί Αγοράς” στο Parents Hub, φιλοδοξώντας να προτείνουμε στους γονείς τις πιο value for money αγορές, πάντα προσαρμοσμένες στις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας.  

Πώς θα περιγράφατε την επιτυχία του Parents Hub μέχρι στιγμής;

Αλέξανδρος: Ξεκινήσαμε το στήσιμο του site μας από το μηδέν με επίγνωση της κάθε λεπτομέρειας, από το σχεδιασμό μέχρι το τι πρεσβεύουμε. Εκτός λοιπόν από την ολιστική προσέγγιση του περιεχομένου, το προσεκτικό χτίσιμο του site έπαιξε ρόλο στο να μετράμε πάνω από 100.000 χρήστες μηνιαία επισκεψιμότητα πριν καν κλείσει 1 χρόνο λειτουργίας το Parents Hub.

Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα κάναμε όλα μόνοι μας, με εξαίρεση φυσικά την εταιρία που μας έφτιαξε το site και τους επιστημονικούς συνεργάτες. Ακόμα και τα social media τα αναλαμβάνουμε εμείς (δηλαδή η Γιούλη) ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή περίπτωση παραπληροφόρησης. 

Γιούλη: Θα σας πω μια ιστορία. Έχω μια φίλη που μόλις γέννησε το μωρό της αντιμετώπισε προβλήματα με το θηλασμό. Κατάφερε να το θηλάσει για ένα διάστημα και όταν ξεκίνησε τις στερεές τροφές προσπάθησε να ακολουθήσει όλες τις σωστές μεθόδους για να μπορέσει το βρέφος να τραφεί αποτελεσματικά. Εκείνο παρουσίασε αλλεργία και έτσι αποκλείστηκε από τη διατροφή του μια σημαντική ομάδα τροφίμων. 

Όταν έκλεισε τα δύο, άρχισε να τρέφεται ελάχιστα και να δείχνει προτίμηση σε συγκεκριμένα φαγητά. Το άγχος της φίλης μου κορυφώθηκε όταν σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στον παιδίατρο εκείνος είπε σε εκείνη και τον άντρα της πως το ύψος του παιδιού δεν είναι το αναμενόμενο. 

Σε εκείνο το σημείο κατάλαβα πως εκτός από αρθρογραφία, χρειάζεται να δημιουργήσουμε και Webinars με τους συνεργάτες μας όπου θα ξεκαθαρίζονται κοινοί μύθοι για τα προβλήματα που απασχολούν τους γονείς, ενώ θα μπορούν να κάνουν τις ερωτήσεις τους σε πραγματικό χρόνο.

Η επιτυχία που θέλω να αναφέρω είναι αυτά λοιπόν τα Webinars. Ήδη ολοκληρώσαμε το πρώτο μας Webinar με θέμα τον ύπνο. Το δεύτερο με θέμα “Παιδική Διατροφή και Ανάπτυξη” αναμένεται να επαναληφθεί το Σάββατο 10 Ιουνίου και οι συμμετοχές για ενδιαφερόμενους γονείς είναι ακόμα ανοιχτές. Και στα δύο έχουμε την τιμή να εισηγείται η παιδίατρος Δρ. Αντωνία Μουτάφη MD, MSC, PHD.

Πώς επιλέγετε επιστημονικούς συνεργάτες;

Γιούλη: Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η επιστημονική τους κατάρτιση – όχι μόνο εκείνη που προκύπτει από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και από την εμπειρία και την συνεχή ενημέρωση. Προσωπικά χαίρομαι όταν είναι και οι ίδιοι γονείς και ιδιαιτέρως αν είναι γυναίκες, ενώ πάντα με γοητεύει να μαθαίνω για κάποιον ότι έχει ασχοληθεί με εθελοντική προσφορά. 

Αλέξανδρος: Για εμάς, οι συνεργάτες μας είναι μια αδιαπραγμάτευτη διάσταση της κοινότητας του Parents Hub. Πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να μεταλαμπαδεύσουν την πληροφορία στους γονείς και δεν αποσκοπούν στην προσωπική προβολή, γι’ αυτό και δεν τους ζητάμε να πληρώσουν για να γράψουν κάποιο άρθρο ή να το επιμεληθούν. Ασπάζονται κι εκείνοι την άποψη ότι μιας και δεν υπάρχουν σχολές γονέων, όλοι εμείς πρέπει να συνεισφέρουμε στην ενημέρωση των ανθρώπων που μεγαλώνουν τη νέα γενιά.

Τι μελλοντικούς στόχους έχετε θέσει για το Parents Hub ;

Αλέξανδρος: Όπως μαρτυρεί και το λογότυπό μας, το όραμα του Parents Hub είναι να γίνει ένα one stop shop για γονεις. Ένα κεντρικό σημείο (hub) για κάθε τι που μπορεί να τους ενδιαφέρει. Όταν ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της αρθρογραφίας, θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε Webinars αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα. Παράλληλα, θα επεκτείνουμε την κατηγορία “Χώροι Για Παιδιά” αλλά και τους οδηγούς αγοράς, δυο κατηγορίες που θα διευκολύνουν τους γονείς στην επιλογή ποιοτικών προϊόντων ή χώρων απασχόλησης.

Πόσο χρόνο αφιερώνετε στο Parents Hub κάθε μέρα;

Γιούλη: Ένας από τους λόγους που αγαπώ πολύ τη δουλειά μου είναι επειδή μου δίνει την ευελιξία να εργάζομαι όποτε δεν απασχολούμαι με τη φροντίδα του παιδιού μου. Μέχρι στιγμής καταφέρνω είτε να ξυπνήσω πολύ νωρίς το πρωί, είτε να εργαστώ όσο κοιμάται το μεσημέρι, γιατί τις υπόλοιπες ώρες με..μονοπωλεί. Ευτυχώς εργάζομαι και κάποιες ώρες τα Σαββατοκύριακα που δεν δουλεύει ο σύζυγός μου. Όταν πάει σχολείο θα αφιερώνω πολύ περισσότερο χρόνο στο Parents Ηub. 

Αλέξανδρος: Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ αφιερώνω υπερβολικά πολύ χρόνο σε καθημερινό επίπεδο, αλλά φροντίζω να γίνονται κάποια πράγματα κάνοντας έναν επιτυχημένο μηνιαίο προγραμματισμό, καθώς και μέσα από διάφορα εργαλεία/αυτοματισμούς. Θέτω στόχους στην αρχή κάθε μήνα και φροντίζω να βρεθεί χρόνος για να επιτευχθούν. Έχω επιλέξει κι εγώ συνειδητά να αφιερώνω τον ελεύθερο χρόνο μου στο παιδί μου, οπότε χωρίς σωστό προγραμματισμό δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. 

Τι γνώμη έχετε για τους γονείς σήμερα;

Γιούλη: Οι γονείς σήμερα αισθάνονται άγχος και αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Εκείνο όμως που με εντυπωσιάζει είναι ότι προσπαθούν συνεχώς να εξελίσσονται. Όλο και περισσότεροι αμφισβητούν πεπατημένες και απόψεις όπως “δεν έγινε και κάτι να του δώσεις μία στον ποπό” ή “άσ’το και λίγο να κλάψει” ή “μην το μάθεις στην αγκαλιά”. 

Παλιότερα οι γονείς έβαζαν όρια μόνο στα παιδιά. Τώρα (προσπαθούν να) βάζουν και στον περίγυρο. Πάνω απ’ όλα δεν αγνοούν το ένστικτό τους. Ειδικά για τις μητέρες, θα έλεγα ότι εκείνο που προσωπικά με δυσκολεύει περισσότερο είναι η σύγκρουση ρόλων. Με πολλές μητέρες που το συζητάω, συμφωνούν.
Αλέξανδρος: Στους σημερινούς γονείς ασκείται πολλή κριτική, όμως σε πολλές περιπτώσεις κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σταθούν αντάξιοι του ρόλου τους. Και δεν αναφέρομαι καθόλου στο οικονομικό κομμάτι, αλλά στο γεγονός ότι υπερβαίνουν εν πολλοίς τον ίδιο τους τον εαυτό. Όταν διαπιστώσουν ότι μια παγιωμένη τακτική μπορεί να λειτουργούσε για τους ίδιους αλλά είναι εν δυνάμει επιβλαβής για το παιδί, διαβάζουν, αναζητούν βοήθεια, αυτοβελτιώνονται και εν τέλει ωριμάζουν.