Λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίσει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 29 Μαΐου, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μία ακόμη δημοσκόπηση που προηγήθηκε, εκείνη της εταιρείας metropoll, δείχνει ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να λαμβάνει την πρώτη Κυριακή ποσοστό 49,1%, ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 46,9%.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, υπάρχει μια τάση να μεγαλώνει η διαφορά υπέρ του Κιλιτσντάρογλου, αλλά αυξάνονται και τα ποσοστά του Ερντογάν. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται τα ποσοστά των μικρών κομμάτων.

Στο μεταξύ, ο τέταρτος προεδρικός υποψήφιος Μουχαρέμ Ιντζέ, που είχε φτάσει σε ποσοστό 8% και θεωρείται ο μπαλαντέρ του μετεκλογικού σκηνικού, ακύρωσε δύο συγκεντρώσεις, για τη Μαγνησία και τη Σμύρνη, διαψεύδοντας ωστόσο ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Με την φράση «το τραπέζι μας είναι ανοιχτό για να τα συζητήσουμε και να εξαφανίσουμε μαζί τη βρωμιά της πολιτικής μαζί» ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον Μουχαρέμ Ιντζέ να συνεργαστούν.

Ο Ιντζέ ήταν στις προηγούμενες εκλογές ο υποψήφιος προεδρικός υποψήφιος που είχε προτείνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και μετά έχασε από τον Ερντογάν.

Το διακύβευμα άλλωστε είναι ποιος θα έχει την πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, .