Μια οικογένεια στη Νεάπολη της Κρήτης εξεπλάγη όταν η πολιτεία κάλεσε παιδί της που πάσχει από τετραπληγία, έχει βαριά νοητική υστέρηση εκ γενετής, είναι τυφλό και υποστηρίζεται από μηχανήματα, να καταταγεί στον στρατό.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή (5/5) σύμφωνα με την ιστοσελίδα ekriti.gr έκπληκτη η μητέρα του παιδιού είδε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. να φτάνει στο σπίτι τους και να της επιδίδει το σημείωμα κατάταξης στο… πεζικό.

Η Κυριακή Παπουτσάκη, μητέρα του Γιώργου, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη περιέγραψε το σοκ που υπέστη και αναρωτήθηκε πώς στην εποχή μας – που υπάρχει το διαδίκτυο – δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων ώστε χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες να απαλλάσσονται από την στράτευση άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το παιδί, είπε, είναι εκ γενετής με τετραπληγία λόγω αγεννεσίας καθώς έχει έλλειψη μεσολοβίου στον εγκέφαλο, είναι τυφλό, έχει βαριά νοητική υστέρηση και είναι καθηλωμένο στο κρεβάτι ενώ υποστηρίζεται από μηχανήματα λόγω τραχειοστομίας (μόνιμο αναπνευστήρα οξυγόνου), σιτίζεται από το στομάχι κ.ά. Το ποσοστό αναπηρίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει καθοριστεί στο 100%.

Τώρα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία για να αποδειχτούν τα αυτονόητα.

«Πόσες φορές πρέπει να εξεταστεί ένα άτομο με πιστοποιημένη εκ γενετής αναπηρία, για να κριθεί ακατάλληλο για στράτευση;», αναρωτήθηκε η μητέρα του παιδιού.