Τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος «Leader 2007-2013», θα «πέσουν» στα χωριά του νομού Θεσσαλονίκης, κεφάλαια ύψους 13 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,7 εκατ. αφορούν σε δημόσια δαπάνη, δημιουργώντας νέες πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους της υπαίθρου, εν μέσω «οικονομικής βαρυχειμωνιάς».

Τα κονδύλια του Leader εκτιμάται ότι μπορούν να δώσουν ανάσα, σε μια περίοδο που ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν έχει αρχίσει ακόμη να «τρέχει», ενώ σε μεταβατικό στάδιο βρίσκονται και πολλά άλλα προγράμματα.

Η πρώτη προκήρυξη του τοπικού Leader βγήκε «στον αέρα» στις 15/12 και οι προθεσμίες κατάθεσης αιτήσεων ένταξης εκπνέουν στις 10 Μαρτίου για τους ιδιώτες επενδυτές και στις 30 Ιουνίου για τα δημόσια έργα, ώστε οι επωφελούμενοι δήμοι να προλάβουν να προετοιμαστούν για την υποβολή φακέλων, μετά τις μεταρρυθμίσεις του «Καλλικράτη».

Γεωργία, τουρισμός, πολιτισμός, αλλά και βιοτεχνία

Αναλυτικότερα, το τοπικό πρόγραμμα «Leader», με τίτλο «Γεύση ζωής από τα χωριά της Θεσσαλονίκης», στοχεύει στη δημιουργία και ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων, αύξηση της προστιθέμενης αξίας γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, ανάπτυξη βασικών υπηρεσιών και δημιουργία αντίστοιχων υποδομών μικρής κλίμακας για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό.

Παρουσιάζει δε, ορισμένες διαφοροποιήσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης περιόδου, καθώς οι δράσεις του δεν αφορούν πλέον σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης (οι οποίες καλύπτονται από τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου-ΟΠΑΑΧ), ενώ επεκτείνονται για πρώτη φορά και στην ενίσχυση βιοτεχνικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους κλάδους.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Θεσσαλονίκης (που αποτελεί την Ομάδα Τοπικής Δράσης-ΟΔΤ), Αριστείδης Αραμπατζής, ο γενικός διευθυντής, Βασίλης Παπαβασιλείου και ο συντονιστής της ΟΔΤ, Γ. Πετρίδης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην αρμονική συνύπαρξη επενδύσεων τουριστικού χαρακτήρα- περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, η χωροθέτηση των τουριστικών επενδύσεων του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά επί συγκεκριμένων τουριστικών διαδρομών, στη βάση της φέρουσας ικανότητας των οικισμών, αλλά και των υφιστάμενων περιβαλλοντικών ρυθμίσεων και περιορισμών (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΚΥΑ Εθνικών Πάρκων, κλπ).

Περιοχές εφαρμογής
Από το πρόγραμμα επωφελούνται οι εξής δήμοι: Αγίου Γεωργίου, Απολλωνίας, Ασσήρου, Εγνατίας, Καλλιθέας, Κουφαλίων, Λαγκαδά, Μαδύτου, Μυγδονίας, Ρεντίνας και Χαλκηδόνος.

Επίσης, τα τοπικά διαμερίσματα Αγίου Αθανασίου, Αγχίαλου, Βαθύλακκου, Γέφυρας και Νέας Μεσήμβριας, Βραχιάς, Διαβατών και Νέας Μαγνησίας, Αγίου Βασιλείου, Βασιλουδίου, Γερακαρούς και Λαγκαδικίων, Ανατολικού και Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και Φίλυρου.