Για το εάν χρειάζεται να ανησυχούνε στην Ελλάδα για σεισμό αντίστοιχο με αυτόν της Τουρκίας, απάντησε ο Κώστας Συνολάκης, ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο κ. Συνολάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ανέφερε πως «όντως συμβαίνουν πολύ μεγάλοι σεισμό στο ελληνικό τόξο, που είναι μια σεισμική ζώνη η οποία ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, περνάει νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο και φτάνει μέχρι την Αδριατική. Αυτή είναι μια υποθαλάσσια σεισμική ζώνη που ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχει κάνει σεισμούς που έχουν φτάσει και τα 8,5 Ρίχτερ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει».

Συνέχισε λέγοντας πως σεισμοί της τάξεως των 8,5 Ρίχτερ είναι κάτι το οποίο δε χρειάζεται να μας ανησυχεί ή να μας φοβίζει, καθώς συμβαίνουν κάθε 600 με 800 χρόνια. «Απλώς πρέπει να το γνωρίζουμε και να προετοιμαζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους μεγάλους σεισμούς που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ο κ. Συνολάκης υποστήριξε πως «αυτή τη στιγμή βλέπετε μερικούς σχετικά μικρούς σεισμούς που γίνονται στην Ελλάδα, σχεδόν μία φορά το χρόνο. Όταν γίνεται ένας τέτοιος σεισμός μας δίνει πληροφορίες για τα τοπικά για το τοπικό ρήγμα και είναι και μια άσκηση της πολιτικής προστασίας και όλων μας, ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι σε περίπτωση που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μαθαίνουμε τόσα στοιχεία από ένα μεμονωμένο μικρό γεγονός. Από έναν πολύ μεγάλο σεισμό μαθαίνουμε πάρα πολύ περισσότερα».

Σεισμός στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, πρόσθεσε πως ερχόμενος από το ταξίδι του στην Τουρκία, παρατήρησε ότι σε πάρα πολλά κτίρια δεν ήταν προφανές ότι δεν είχαν ακολουθήσει τον αντισεισμικό κώδικα και οι κατασκευές, ακόμα και η ποιότητα του τσιμέντου δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς. Όπως είπε ο ίδιος, σε πολλά κτήρια δεν είχε ακολουθηθεί ο αντισεισμικός κώδικας.

«Οι κατασκευές στην Τουρκία είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Και οι δικές μας είναι από μπετόν αλλά δεν έχουμε το είδος των ψηλών κτιρίων. Δηλαδή γλιτώσαμε από το να έχουμε το 10όροφα ή 13όροφα κτίρια που φαίνεται ότι χτίστηκαν στην Τουρκία σε μία σε μια περίοδο που δεν ξέρω αν ο οικοδομικός τους κανονισμός και ο αντισεισμικός τους κώδικας μπορούσε να προβλέψει εκείνη τη στιγμή το είδος του της καταστροφής που έγινε. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε έναν πάρα πολύ καλό και παγκοσμίου επιπέδου αντισεισμικό κανονισμό», κατέληξε ο κ. Συνολάκης.