Κάθε άλλο παρά άστοχος ή άδικος θα ήταν ο χαρακτηρισμός «καρμανιόλα» για την περιβόητη στροφή της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του Αμαρουσίου, όπου σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε τουλάχιστον ένα τροχαίο – πότε με τραυματίες και πότε με νεκρούς. Δεν είναι υπερβολή, είναι η πραγματικότητα όπως αποτυπώνεται στα λόγια όσων ζουν ή εργάζονται στο σημείο. Πρόκειται για τη στροφή στο ρεύμα καθόδου προς Αθήνα της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του δημοτικού πάρκινγκ, ανάμεσα στις οδούς Βασιλίσσης Σοφίας και Αρκαδίου. Όποια ημέρα κι αν περάσει κανείς από το σημείο θα παρατηρήσει πως κάπου θα υπάρχει ένα κερί, μία ανθοδέσμη, ένα αναμνηστικό, κάποιου ανθρώπου που έχασε τη ζωή του στη στροφή «καρμανιόλα».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στα τροχαία εμπλέκονται από μηχανάκια και Ι.Χ. αυτοκίνητα, μέχρι ταξί και φορτηγά, οδηγοί διαφόρων ηλικιών (σ.σ. δηλαδή και άτομα με εμπειρία ετών στο τιμόνι). Προφανώς και για κάποια απ’ αυτά τα τροχαία η ευθύνη βαραίνει τους οδηγούς είτε έχει να κάνει με υπερβολική ταχύτητα, είτε με οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κ.ά.. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτός δεν είναι ο «κανόνας», καθώς το συγκεκριμένο σημείο της λεωφόρου Κηφισίας αποτελεί κίνδυνο – θάνατο.

Έμπειροι συγκοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη στροφή παρουσιάζει μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας (σε σύγκριση με άλλα σημεία της λεωφόρου), αφού η ορατότητα είναι μειωμένη. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής -όπως έχει αποτυπωθεί και σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ με αφορμή τα κατά καιρούς δυστυχήματα– ζητούν λήψη επιπλέον μέτρων από την πολιτεία. «Συνεχώς ακούμε φρεναρίσματα, είναι πολύ επικίνδυνο σημείο. Κάθε τρεις και λίγο οχήματα “προσγειώνονται” στις τζαμαρίες ή στα πεζοδρόμια», εξηγεί στο Newsbeast κάτοικος της περιοχής.

Ένα από τα πιο σοκαριστικά τροχαία είχε συμβεί τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2022, όταν ένα μαύρο Ι.Χ. αυτοκίνητο παραβίασε το φωτεινό σηματοδότη και χωρίς να φρενάρει πέρασε κάθετα την Βασιλίσσης Σοφίας. Όμως εκείνη την ώρα, ένα ταξί διέσχισε τη διασταύρωση (έχοντας πράσινο σηματοδότη) με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το μικρό όχημα το οποίο «σηκώθηκε» στον αέρα. Η συγκεκριμένη σύγκρουση, είχε καταγραφεί και σε κάμερες ασφαλείας.

Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 10 τροχαία (ατυχήματα και δυστυχήματα) στο σημείο «καρμανιόλα» της λεωφόρου Κηφισίας, με την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων να είναι πιο επιτακτική από ποτέ…

 σημείο «καρμανιόλα» στη λεωφόρο Κηφισίας

Σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα πριν περίπου ένα χρόνο στην Παραλιακή, τοποθετήθηκε ραντάρ καταγραφής ταχύτητας όπου έδειχνε στους οδηγούς με πόσα χιλιόμετρα κινούνται και ειδική διαγράμμιση για την επισήμανση της επικινδυνότητας του σημείου.