Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5.000 πενθούντες ετησίως, αναφέρει η ««Κλίμακα» (Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού) με αφορμή την 10η Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

«Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί. Στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών» αναφέρει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει o Φορέας, η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 δέχτηκε 21.365 κλήσεις το 2021, ενώ ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών.

Δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης από την «Κλίμακα»

Στο πλαίσιο της 10ης Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της «Κλίμακα» διοργανώνει αύριο, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 13:30 διαδικτυακή ανοιχτή εκδήλωση- Webinar με κύριο ομιλητή τον Κυριάκο Κατσαδώρο, ψυχίατρο και Επιστημονικό Διευθυντή της «Κλίμακα».

Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία οι συμμετέχοντες μπορούν, να υποβάλλουν ερωτήσεις και θα δοθούν χρηστικές συμβουλές και οδηγίες από ειδικούς επιστήμονες, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του συνόλου του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Για να παρακολουθήσετε το Webinar μέσω Zoom εγγραφείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: us06web.zoom.us/webinar/register/WN_HnGt7JXHR7WvbiQjXRLe-g

Επίσης η «Κλίμακα» υλοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με την τοποθέτηση σχετικού υλικού τόσο σε συρμούς του ΜΕΤΡΟ όσο και σε λεωφορειακές γραμμές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Η καμπάνια στοχεύει να αξιοποιήσει τη μαζική χρήση των μέσων από τους πολίτες και θα διαρκέσει για έναν μήνα, αποτελώντας μέρος των δράσεων που θα συνεχιστούν για όλο αυτό το διάστημα, μέχρι τη 10η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Επιπλέον απέστειλε επιστολή ευαισθητοποίησης για την ανάληψη δράσης στα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου και σε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς. Παράλληλες δράσεις θα υλοποιηθούν με τη συμμετοχή των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί η «Κλίμακα» τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα (Πάτρα, Κέρκυρα, Νάξος, Σαντορίνη, Σύμη, Καστελόριζο).