Μια αυθόρμητη ιδέα ήταν αρκετή ώστε πέντε ποδηλάτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και στις 14 Αυγούστου να ξεκινήσουν ένα ταξίδι – διαμαρτυρία σε δύο ρόδες με μήνυμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η Βασιλική Βουτζαλή, ο Στέφεν Στράιχ (Steffen Streich), ο Γιάννης Ευθυμίου, ο Βασίλης Κόρδας και ο Σταύρος Σούμας συναντήθηκαν μία ημέρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο στο Λονδίνο, ανέβηκαν στα ποδήλατά τους και στις 28 Αυγούστου θα φτάσουν στην Αθήνα «φωνάζοντας» σε όλους πως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στη χώρα τους.

Το ταξίδι τους, που θα έχει διάρκεια δυο εβδομάδες, την Κυριακή (28 Αυγούστου) θα ολοκληρωθεί στο ΟΑΚΑ και από εκεί θα τερματίσουν στην Ακρόπολη, μαζί με μια μεγάλη παρέα φίλων.

Επιστροφή Γλυπτών Παρθενώνα ποδηλασία

«Η ιδέα ξεκίνησε από μία πλάκα»

Η ιδέα της κούρσας που ξεκίνησε από το Βρετανικό Μουσείο και θα τερματιστεί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ανήκει στη Βασιλική Βουτζαλή, που αποτελεί και τη μοναδική γυναίκα της ομάδας.

«Είχα πολλά χρόνια στο μυαλό μου την ιδέα της δημιουργίας μίας εκδήλωσης με τερματισμό στην Αθήνα» επισημαίνει μιλώντας στο Newsbeast ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το ταξίδι με τελικό προορισμό την Αθήνα.

«Όλα ξεκίνησαν από μια πλάκα με τον Βασίλη Κόρδα που έχει μια επιχείρηση στην Ελλάδα και στο Λονδίνο και πηγαινοέρχεται. Τον παρότρυνα να μην πάρει αεροπλάνο αλλά να γυρίσει με ποδήλατο. Κάπως έτσι μαζεύτηκε η παρέα» σημειώνει.

Επιστροφή Γλυπτών Παρθενώνα ποδηλασία
Η Βασιλική Βουτζαλή

«Στο άκουσμα Λονδίνο – Αθήνα το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τυχαία στις 21/5/22 έστειλα χρόνια πολλά στον φίλο μου ποδηλάτη Κωνσταντίνο Χατζηπαντελή και διαπίστωσα πως είναι γενικός γραμματέας του Ι.Δ.Α.Φ.Κ.. Αυτός με έφερε σε επαφή με την πρόεδρο κα Ξένια Γεωργιάδου. Της αρέσουν οι πρωτότυπες ιδέες και πρότεινε η εκδήλωση να γίνει υπό την αιγίδα τους. Βρέθηκαν άνθρωποι που το στήριξαν και έτσι στις 14/8 ξεκίνησε η εκδήλωση» μας λέει.

«Επιλέχθηκε το ποδήλατο ως μέσο διεξαγωγής της διαδρομής γιατί το αγαπάμε αλλά και λόγω της φύσης του ως μέσο άσκησης, διασκέδασης αλλά και μετακίνησης χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.
Το εν λόγω εγχείρημα είναι αφιερωμένο σε τρεις καλούς φίλους και συμποδηλάτες μας, που δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας μα είναι πάντα στη σκέψη μας, τον Κώστας Κεσίνη, τον Stelios Goulielmos και τον Θεοφάνη Μπάρλα» εξηγεί η Βασιλική Βουτζαλή.

Επιστροφή Γλυπτών Παρθενώνα ποδηλασία

«Δεν είμαστε επαγγελματίες αθλητές για παράδειγμα εγώ είμαι νοσηλεύτρια» σημειώνει η Βασιλική Βουτζαλή και προσθέτει: «Μόλις φτάσουμε σε ελληνικό έδαφος θα έχουμε μαζί μας και τον αθλητή ΑμεΑ με οπτική αναπηρία Χρήστο Κορομηλά. Θα είναι με το ταντέμ ποδήλατο και θα κάνει κάποια χιλιόμετρα μαζί μας».

Η ομάδα θα ποδηλατεί από το πρωί μέχρι το απόγευμα και το βράδυ θα διανυκτερεύει στην εκάστοτε περιοχή που θα βρίσκεται.

Η ποδηλατική δράση τελεί υπό την αιγίδα του ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΙΔΑΦΚ Π.Ε.ΕΠ.ΙΔ. – Δ.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ. – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών – διεθνές Δίκτυο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων που ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα στο τμήμα Κ.Α.Λ.Ο.

Υποστηρικτής της δράσης είναι το ΟΑΚΑ OLYMPIC ATHLETIC CENTER of Athens «Spiros Louis».

Φωτογραφίες από το ταξίδι – διαμαρτυρία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα:

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast η Βασιλική Βουτζαλή

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.