Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ευστράτιος Κυριακάκης, που είναι από τους πρώτους αστυνομικούς που μπήκαν στην γιάφκα της 17 Νοέμβρη, περιέγραψε με λεπτομέρειες την στιγμή που συνειδητοποίησε ότι οι αρχές ήταν κοντά στην εξάρθρωση της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο ίδιος έδωσε συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του OPEN και ανέφερε πως κατάλαβε ότι είναι η γιάφκα της διαβόητης οργάνωσης, καθώς αμέσως βρήκε την γνωστή σημαία με το αστέρι, αλλά και μια προκήρυξη με χειρόγραφες σημειώσεις.

«Ανοίγουμε την πόρτα με προφυλάξεις, είχαμε λάβει βέβαια μέτρα, μήπως ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά και όταν βεβαιωθήκαμε, μπήκαμε μέσα. Μπήκα από τους πρώτους και βλέπω μέσα την σημαία με το αστέρι, όνειρο δεκαετιών για πολλούς αξιωματικούς, δίπλα τα κλεμμένα μπαζούκα από το Πολεμικό Μουσείο και εκρηκτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο βράδυ της 29ης Ιουνίου, όπου ξεκίνησε το τέλος της 17Ν, δήλωσε ότι «υπήρχε μια εκτυπωμένη διακήρυξη, στην οποία πάνω υπήρχαν χειρόγραφες παραπομπές και είπα προς άλλο αξιωματικό: Πρόσεχε την, εδώ έχουμε αυτόν που έχει τον τελευταίο λόγο, το τελευταίο πρόσταγμα, θα πρέπει να είναι ο γραφικός χαρακτήρας του αρχηγού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αισθάνθηκε ρίγος, όταν εντόπισε τα όπλα με τα οποία έγιναν οι εκτελέσεις, σημειώνοντας πως «με έπιασε ρίγος όταν βρήκαμε τα όπλα της εκτέλεσης του Μπακογιάννη και του Σόντερς», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «το περίστροφο του μακαρίτη του αστυφύλακα Μάτη, μας έδειξε εκείνο το βράδυ ότι για πρώτη φορά έχουμε επιχειρησιακό στέλεχος, σαν να έπαιρνε εκδίκηση».