Πόσα άτομα από το κοντινό σου περιβάλλον έχουν ξεκινήσει δίαιτα ή γυμναστική, επειδή έχουν θέσει έναν στόχο για το σώμα τους και επιχειρούν να τον επιτύχουν; Γνωρίζεις άτομα που δυσκολεύονται να μείνουν σταθεροί στο βάρος που θεωρούν τέλειο για τον εαυτό τους; Ίσως έχεις υποψίες για κάποιους ή σου εκμυστηρεύτηκαν ότι έχουν προβληματική σχέση με το σώμα τους και το φαγητό; Μήπως το δικό σου όνομα ήρθε στο μυαλό σου διαβάζοντας αυτές τις ερωτήσεις;

Όποιες και αν ήταν οι απαντήσεις σου, δεν είναι μυστικό ότι σε μια εποχή που η εικόνα είναι το παν (δες την ραγδαία κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου όλες οι δραστηριότητες περιστρέφονται γύρω από το ανέβασμα φωτογραφιών και βίντεο), έχουν αυξηθεί οι ακραίες δίαιτες που υπόσχονται την γρήγορη απώλεια βάρους, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν στην ορθή λειτουργία του οργανισμού αλλά και την ψυχική υγεία.

Έτσι, όταν επιστήμονες σαν τον Δημήτρη Οικονομάκη διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και διατροφικής ελευθερίας όπως το MYFLEX και αποδεικνύουν μέσα από αληθινά παραδείγματα ότι το μυστικό για να φτιάξεις το σώμα των ονείρων σου είναι να τρως πολύ και καλά είναι δύσκολο να μην πέσεις από τα σύννεφα. 

Πώς επιτυγχάνεται η διατροφική ελευθερία;

Το πρόβλημα με την πλειοψηφία των διαιτών και των διατροφικών πλάνων που κυκλοφορούν είναι ότι επικεντρώνονται στην μείωση των θερμίδων που καταναλώνονται ανά ημέρα. Αν και αυτό έχει μια βάση, καθώς, για να επέλθει μείωση βάρους, ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ένας οργανισμός θα πρέπει να είναι μικρότερος από αυτόν που «καίει» για τις διάφορες λειτουργίες του, αυτή η απώλεια κιλών είναι προβληματική και επικίνδυνη. 

Ο περιορισμός των θερμίδων δεν θα οδηγήσει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής που θα μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντιθέτως, κάτι τέτοιο είναι πιθανό να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού και ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών. 

Ο Δημήτρης Οικονομάκης και η ομάδα έμπειρων διατροφολόγων που έχει γύρω του επικεντρώνονται στα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει ο οργανισμός από το φαγητό και πώς αυτά συμβάλλουν στην καλή του λειτουργία και την καύση περισσότερης ενέργειας. 

Πιο συγκεκριμένα, στο κατάστημα Flexstores by Jim Oikonomakis θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν πατατάκια, σιρόπια σε διάφορες γεύσεις και γλυκά που θεωρούνται ανθυγιεινά και οι περισσότερες δίαιτες θα τα απαγόρευαν. Στην ευέλικτη διατροφή όμως δεν υπάρχουν περιορισμοί και απαγορευμένα φαγητά. Έμφαση δίνεται στο να μάθει ο κόσμος σχετικά με την σπουδαιότητα των μακροθρεπτικών συστατικών κάθε τροφίμου και να προτιμάει φαγητά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και λιπαρά. 

Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει διατροφική ελευθερία;

Η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο στην απώλεια βάρους. Είναι απολύτως φυσιολογικό να παθαίνεις εμμονή με ένα φαγητό που η δίαιτά σου το αποκλείει (θέλουμε αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε). Για να μην γεννούνται λοιπόν ενοχές γύρω από το φαγητό, να μπορούν όλοι να κοινωνικοποιούνται και να ζουν ανέμελα κάθε στιγμή της ζωής τους, ακόμα και αυτές που είναι σε οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, οι συνδρομητές του MyFlex μαθαίνουν να βλέπουν το φαγητό ως πηγή ενέργειας αλλά και απόλαυσης, χωρίς να το φοβούνται ή να το θεωρούν εχθρό τους.