Πριν το τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να θέσει σε εφαρμογή τον πολυσυζητημένο θεσμό της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Κι αυτό προκειμένου να προλάβουν οι 400 άνδρες και γυναίκες να κάνουν μια πρακτική δοκιμή του έργου που θα κληθούν να επιτελέσουν σε πλήρη έκταση από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η εκπαίδευση του νέου ειδικού κλιμακίου της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα και επί του πρακτέου θα καταγραφούν τον Ιούνιο που αρχίζει και η εξεταστική περίοδος, οι τυχόν αδυναμίες και τα σημεία που θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή.

Οι ενστάσεις

Πάντως ως προς τη συγκρότηση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) έχουν διατυπωθεί αρκετές ενστάσεις. Δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ και Συλλόγων Φοιτητών, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου, ζητώντας να μπλοκαριστούν οι συνολικά 1.030 προσλήψεις Ειδικών Φρουρών και να μην λειτουργήσει τέτοιου είδους αστυνομία. Όπως τονίζουν στην στην προσφυγή τους, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021) το οποίο θεσπίζει το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Από την πλευρά των Πανεπιστημίων υποστηρίζεται επίσης ότι:

  • Δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΑΕΙ μια ομάδα αστυνομικών, η οποία θα λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων.
  • Οι άνδρες της ΟΠΠΙ μπορεί να πραγματοποιούν συλλήψεις και να διενεργούν προανακριτικές πράξεις ακόμη και στους Πρυτάνεις των ΑΕΙ.
  • Η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ είναι μηδαμινή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και αποτελούν μύθο τα περί εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια.
  • Η προκήρυξη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. του διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν προσδιορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί.
  • Δεν εκδόθηκε το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του προσωπικού που θα προσληφθεί, πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού και δεν εκδόθηκε, για να μην δεχθεί τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία από Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.
  • Η Πολιτεία πρώτα προσλαμβάνει και έπειτα θα καθορίσει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των προσλαμβανομένων.
  • Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ούτε στην Αμερική υπάρχει Αστυνομία που να λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις, εκτός από την Τουρκία!
  • Οι προσλαμβανόμενοι ειδικοί φρουροί έπρεπε να ενταχθούν στα ΑΕΙ, κάτι που δεν έγινε. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφασή του.