Η σπουδαία ηθοποιός, Όλγα Τουρνάκη, πέθανε χθες, Τρίτη 15 Μαρτίου, σε ηλικία 89 ετών. Η Όλγα Τουρνάκη γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας το 1933, σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά ξεκίνησε σπουδές στην Ιατρική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου, τις οποίες δεν ολοκλήρωσε, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Μενέλαο Παλλάντιο. Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Μέχρι το 1958 συμμετείχε ως μέλος του Χορού σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και το 1959 προήχθη σε κορυφαία του Χορού. Από το 1968 άρχισε να ερμηνεύει ρόλους (Μήδεια, Ευριδίκη κ.ά.) και από το 1971 ερμήνευε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Ηλέκτρα, Εκάβη, Ανδρομάχη κ.ά.). Παράλληλη ήταν η πορεία της στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο. Τελευταία παράστασή της ήταν στο έργο Ντόγκβιλ στο Εθνικό Θέατρο (2004).

Έπαιξε σε 11 ελληνικές ταινίες, ενώ εμφανίστηκε σε 16 τηλεοπτικές σειρές και σε 22 θεατρικές παραστάσεις που προβλήθηκαν στην τηλεόραση. Συμμετείχε σε ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών για τις δισκογραφικές εκδόσεις των Ελληνικών Εβδομάδων Σύγχρονης Μουσικής. Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε την καλλιτεχνική περίοδο 1977-1978, όταν εμφανίστηκε ως αφηγήτρια στο μπαλέτο Γένεση, το οποίο παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο το 1978.

Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη

Για την απώλεια της Όλγας Τουρνάκη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απέστειλε το παρακάτω συλλυπητήριο μήνυμα: «Σε μία πορεία συνεπή, ποιώντας ήθος, η Ολγα Τουρνάκη υπήρξε από τους σημαντικότερους ηθοποιούς ρεπερτορίου του ελληνικού θεάτρου. Με την παρουσία της, το έντονο βλέμμα και τη χαρακτηριστική βαθιά φωνή της μαγνήτιζε το κοινό στους πολλούς, σπουδαίους ρόλους που μας χάρισε. Η Όλγα Τουρνάκη στήριξε με το ταλέντο της επί πολλές δεκαετίες το Εθνικό Θέατρο, πρωταγωνιστώντας σε ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, από το αρχαίο δράμα μέχρι τη σύγχρονη παγκόσμια δραματουργία, στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο. Η απώλειά της αφήνει σημαντικό κενό στην τέχνη, την οποία τίμησε. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους και στους συναδέλφους της».