Ο καιρός θα είναι άστατος και το Σάββατο, με την κακοκαιρία Φίλιππος να φέρνει έντονες χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις ακόμη και στην Αθήνα, ενώ έχει σημάνει συναγερμός στη Πολιτική Προστασία, ιδιαίτερα μετά τα περάσματα της Μήδειας και της Ελπίδας, που παρέλυσαν πάντα.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού και τονίζει ότι αναμένονται χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, στις εξής περιοχές:

  • Στη Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια από νωρίς το πρωί
  • Στη Χαλκιδική από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα.
  • Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης, ενώ θα χιονίσει και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα πεδινά της βόρειας Κρήτης.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει «ισχυρή σύσταση για αποφυγή όλων των μη απαραίτητων μετακινήσεων, ενώ στους οδηγούς συστήνεται να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες σε Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο». Σημειώνεται ότι η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, καθώς και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη βορειοανατολική Αττική.

Ως προς τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς στην Αττική, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο ΟΑΣΑ θα είναι σε ετοιμότητα να προσαρμόσει τα δρομολόγια των λεωφορείων, του ηλεκτρικού και του τραμ, ανάλογα με την κατά τόπους ένταση του φαινομένου. Επισημαίνεται ότι από την αρχή της βάρδιας δεν θα κυκλοφορούν αρθρωτά λεωφορεία.

Στυλιανίδης: «Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε πως η κακοκαιρία επιστρέφει αύριο με ισχυρές χιονοπτώσεις και ζήτησε να μην υπάρξουν μη απαραίτητες μετακινήσεις.

«Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει. Η κακοκαιρία επιμένει και αύριο και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να λειτουργήσουμε με βάση το δυσμενέστερο σενάριο», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων τα έντονα φαινόμενα ξεκινούν αύριο από τη Μακεδονία και κατεβαίνουν με μεγάλη ένταση σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, διευκρίνισε πως «οι οδηγοί να έχουν αλυσίδες στην Αττική, στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και την Ανατολική Πελοπόννησο. Ισχυρή σύσταση για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής να έχουν αλυσίδες, καθώς και στους κεντρικούς άξονες που οδηγούν σε αυτές τις περιοχές».

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτηση που έκανε στο Facebook, τόνισε ότι το Σάββατο αναμένεται κορύφωση της κακοκαιρίας Φίλιππος, ενώ φαίνεται να «επηρεάζονται αρκετά έντονα η ανατολική και νότια Θεσσαλία, οι Σποράδες, πρόσκαιρα η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Αττικοβοιωτία, η κεντροανατολική Πελοπόννησος καθώς και η Κρήτη. Σε αυτά τα γεωγραφικά διαμερίσματα όσοι αναμένεται να κινηθούν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς είναι πολύ πιθανή η κατά τόπους χρήση τους»..

Επίσης, τονίζει πως «μέσα στη νύχτα της αυριανής ημέρας ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση τα πιο νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη. Αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανόν να επικρατήσει ξαστεριά με αποτέλεσμα να παγώσει σχετικά εύκολα και γρήγορα η ποσότητα χιονιού που θα έχει πέσει. Άρα κατά συνέπεια οι πρωινές ώρες της Κυριακής κρύβουν πολλούς κινδύνους».

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΧΙΟΝΟΚΑΙΡΙΑ"Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε στην αυριανή ημέρα μιας και…

Posted by Klearhos Marousakis on Friday, March 11, 2022

Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Ο Σάκης Αρναούτογλου με βάση όσα ανέφερε στο δελτίο καιρού για την ΕΡΤ3, στην Αττική θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε ανατολικά και βορειοανατολικά τμήματα του νομού ενώ από το μεσημέρι θα χιονίσει ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές με τα φαινόμενα να εξαπλώνονται σε όλη την Αττική, με πιο ισχυρές χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια. Οι χιονοπτώσεις θα κρατήσουν μέχρι αργά το απόγευμα, εξασθενώντας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακόμη, η κρύα αέρια μάζα, που έφερε την κακοκαιρία, υποχωρεί από Τρίτη και Τετάρτη, οπότε θα έχουμε ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, ωστόσο προειδοποιεί ότι τα προγνωστικά δείχνουν μια κατεβασιά νέου κρύου αέρα προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Ο καιρός το Σάββατο

Το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρει για το Σάββατο 12 Μαρτίου, ότι στη Χαλκιδική, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, αλλά και στα νησιά των βορείων Κυκλάδων και στα ορεινά, ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Κρήτης, προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές το πρωί στα βόρεια και στην Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια τμήματα.

Επίσης, στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με χιονόνερο στα παραθαλάσσια της Νότιας Πελοποννήσου και πιθανόν της Δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου και πιθανότητα παροδικών ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά και ημιορεινά των προαναφερόμενων περιοχών. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός, ενώ στη Δυτική Μακεδονία κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 6 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 0 βαθμούς), -3 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως 2 βαθμούς), 0 έως 6 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, -2 έως 5 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 3 έως 8 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.