Στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα (28/2) άτομα ουκρανικής καταγωγής που ζουν στην πόλη.

Στην κινητοποίηση εκτός από τους Ουκρανούς συμμετέχουν και Ρώσοι οι οποίοι επίσης απευθύνουν έκκληση να τερματιστεί ο πόλεμος τονίζοντας πως οι δύο λαοί πρέπει να συμβιώνουν ειρηνικά σαν φίλοι.

Οι Ουκρανοί πολίτες που ζουν στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους κρατώντας σημαίες της χώρας τους και πλακάτ στα οποία έγραφαν συνθήματα κατά της ρωσικής εισβολής και κατά του Πούτιν ενώ φώναζαν συνθήματα στήριξης στον ουκρανικό λαό και τους συγγενείς και φίλους του που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη.

Μερικές από τα πλακάτ που κρατούν στα χέρια τους οι διαδηλωτές απεικονίζουν τον Πούτιν ως Χίτλερ.

«Οργανώσαμε ένα κέντρο και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσους θέλουν να βρουν ασφαλές μέρος να έρθουν στη Θεσσαλονίκη

«Είμαι από το Κίεβο οι συγγενείς μου είναι όλοι στην Ουκρανία, είναι όπου μπορούν στα καταφύγια, στα χωριά όπου μπορούν να βρουν ασφαλές σημείο» τόνισε στο Newsbeast μία γυναίκα από την Ουκρανία.

«Μαζί με το προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη οργανώσαμε ένα κέντρο και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσους θέλουν να βρουν ασφαλές μέρος να έρθουν εδώ. Μιλάμε με τα ξενοδοχεία για το ποιος μπορεί να τους βοηθήσει» επεσήμανε.

Η συγκλονιστική μαρτυρία Ουκρανού στο Newsbeast: «Οι δικοί μου είναι τρομαγμένοι, είναι πεσμένοι στο πάτωμα συνέχεια»

Μιλώντας στην κάμερα του Newsbeast ένας από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση τόνισε περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που ζει η οικογένειά του στην Ουκρανία: «Μία βόμβα έπεσε ανάμεσα στις δύο πολυκατοικίες (σε αυτή που μένει η οικογένεια μου και τη διπλανή) και διαλύθηκαν τα πάντα, οι πόρτες τα τζάμια, τα πάντα».

«Προχτές σκοτώθηκαν δέκα Έλληνες στη δική μου την πόλη και κατηγόρησαν τους Ουκρανούς ότι ρίχνουν πυραύλους. Τα ψέματα δεν περνάνε» είπε.

«Οι δικοί μου είναι τρομαγμένοι, είναι πεσμένοι στο πάτωμα συνέχεια, επειδή όταν οι βόμβες οι πέφτουν διαλύεται το τζάμι. Είναι περικυκλωμένοι δεν έχουν δυνατότητα να βγουν. Βγήκε η πεθερά μου για ψωμί και αμέσως άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ούτε ψωμί δεν μπορούν να πάρουν» επεσήμανε.

«Καλέσαμε τους δικούς μας να έρθουν στην Ελλάδα αλλά δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» συμπλήρωσε.

Δείτε τις φωτογραφίες του Newsbeast

Συγκέντρωση Ουκρανών στην πλατεία Αριστοτελους