Στα επείγοντα θα συγκεντρωθούν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, που θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους στις 11 Ιουνίου, στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, βρίσκεται σε «απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα» και εκφράζουν την αγωνία τους για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι ενώ «το μηνιαίο κόστος λειτουργίας -σύμφωνα με τον μειωμένο προϋπολογισμό του 2015- είναι 7,5 εκ. ευρώ, στο νοσοκομείο έχουν διατεθεί για όλο το 1ο τρίμηνο μόλις 4,85 εκ. ευρώ».

Ανησυχία εκφράζουν και για την έλλειψη προσωπικού. Συνολικά, σε όλες τις ειδικότητες, οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 1000, ενώ -όπως τονίζουν- δέσμευση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας υπάρχει μόνο για 15 – 30 επικουρικούς γιατρούς.

«Λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού η λίστα αναμονής για χρόνια περιστατικά μεγαλώνει και παρατηρείται καθυστέρηση στα επείγοντα» αναφέρουν και σημειώνουν ότι λειτουργούν μόνο οι 10 από τις 15 νέες χειρουργικές αίθουσες.

Οι εργαζόμενοι κάνουν επίσης λόγο για «εργασιακή εξουθένωση». Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα ρεπό που οφείλονται στο μη ιατρικό προσωπικό ανέρχονται σε 16.000. «Παρά την ψήφιση τροπολογίας για πληρωμή υπερωριών (αργίες, νύχτες κ.λπ.) του λοιπού προσωπικού (πλην γιατρών) που είναι πετσοκομμένες κατά 20% σε σχέση με πέρσι, η υπόσχεση ότι θα γίνει συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να πληρωθεί το 1ο τετράμηνο στις 27 Ιουνίου, αποτελεί εντέλει προσβολή για τη νοσηλεύτρια που ξενυχτάει με 90 λεπτά την ώρα πρόσθετη αμοιβή» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων.

Βίντεο-φωτορεπορτάζ Γιάννης Κέμμος