Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, έφτασε σήμερα στη Μυτιλήνη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο ανατολικό Αιγαίο, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Τάσο Μαυρόπουλο, τον αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας, Τζανέτο Φιλιππάκο και του Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Μετά από μια σύντομη επίσκεψη του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ο κ. Πανούσης επισκέφθηκε την Αστυνομία και συναντήθηκε με στελέχη της ΕΛΑΣ στην αίθουσα συσκέψεων. Ακολούθησε συνάντηση στην Περιφέρεια βορείου Αιγαίου, όπου η Περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου, έκανε λόγο για κατάσταση που συνεχώς οξύνεται επηρεάζοντας το οικονομικό γίγνεσθαι και ιδίως τον τουρισμό σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Παρουσίασε δε στον υπουργό τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Αυτά σύμφωνα με την Περιφερειάρχη είναι τα ακόλουθα:

– Έλλειψη κατάλληλου χώρου προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών, που θα πληροί τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις, που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία και θα διασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

– Έλλειψη μέσων μεταφοράς των μεταναστών από τα σημεία αποβίβασης τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
– Καθυστέρηση στη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Η κ. Καλογήρου πρότεινε να δρομολογηθεί πλοίο ειδικά για το σκοπό αυτό, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα μπορούσε να διεξάγεται και η όλη διαδικασία ταυτοποίησής τους από τις αρμόδιες Αρχές.

– Δυσκολία πραγματοποίησης εργασιών καθαριότητας στους δημόσιους χώρους, τις ακτές, τις παραλίες κλπ, στους οποίους συσσωρεύονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Η Περιφερειάρχης πρότεινε η διαδικασία αυτή να πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από ειδικά συνεργεία.

Η κ. Καλογήρου παρουσίασε στον κ. Πανούση τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η διάθεση 90 σκηνών από τις 115 που διαθέτει για την πολιτική προστασία όλου του βορείου Αιγαίου.

Στη συνέχεια ο υπουργός συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο οποίος εκφράζοντας τη βούληση και τις παραδόσεις του λαού της Λέσβου προχώρησε στη δημιουργία ενός άτυπου κέντρου υποδοχής, με στόχο να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Μυτιλήνης και ιδιαίτερα το λιμάνι από την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο κ. Γαληνός παρουσιάζοντας στον κ. Πανούση τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, είπε ότι εκτός από το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής, στον Καρά Τεπέ, θα δημιουργηθούν ανάλογες εγκαταστάσεις σε τρία άλλα σημεία του νησιού, στο Μόλυβο – Πέτρα, στο Πλωμάρι και στο Μανταμάδο, ενώ για τη μεταφορά των προσφύγων θα διατεθούν στην υπηρεσία των αστυνομικών και λιμενικών αρχών λεωφορεία του Δήμου Λέσβου, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ανθρώπων που κινούνται επί χιλιόμετρα στους δρόμους του νησιού με κατεύθυνση την Μυτιλήνη.

Απαντώντας στον κ. Γαληνό ο κ. Πανούσης τον συνεχάρη για τις βαθειά ανθρωπιστικές του πρωτοβουλίες.
Να σημειώθεί, ότι με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτου Φιλιππάκου, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην απελευθέρωση 778 προσφύγων και μεταναστών, ενέργεια που οδήγησε στην αποσυμφόρηση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί. Για τους 404 από αυτούς ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ταυτοποίησης και αναχώρησαν για την Αθήνα με το γνωστό έγγραφο. Οι υπόλοιποι 374, Σύροι στο σύνολό τους, στάλθηκαν στην Αθήνα με την υποχρέωση να παρουσιασθούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών συγκεκριμένη ημερομηνία τις επόμενες μέρες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης.

Όπως είπε ο κ. Φιλιππάκος, κατά τη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με το δήμαρχο Λέσβου, η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες προκειμένου να υπάρξει απεγκλωβισμός από το πρόβλημα. Επίσης, στη ίδια συνάντηση ο κ. Φιλιππάκος τόνισε τη ανάγκη αντιμετώπσης του φαινομένου των δουλεμπόρων που λειτουργούν ανενόχλητοι και προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών γραφείων αντιμετώπισης αυτής της μορφής εγκληματικότητας.