Ο συνεργάτης του meteo και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σταύρος Ντάφης εξηγεί πως ο συνδυασμός υψηλών πιέσεων στη Δυτική Ευρώπη με τις χαμηλές πιέσεις στα βορειοανατολικά της ηπείρου μας θα οδηγήσουν στην κάθοδο πολύ ψυχρών αέριων μαζών προς τη χώρας μας.

Ο πρώτος χάρτης που μας παραθέτει ο κος Ντάφης δείχνει τη θέση των βαρομετρικών συστημάτων το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022.

Χάρτης 1

Ο δεύτερος χάρτης δείχνει με σκούρο μπλε χρώμα τις ψυχρές αέριες μάζες που θα κατακλύσουν την Ανατολική Ευρώπη το Σάββατο 22/01, με τις πολικές αέριες μάζες να φτάνουν κοντά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα έχουν ολικό παγετό από το Σάββατο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Χάρτης 3

Από πλευράς φαινομένων, αρχικά την Παρασκευή 21/01 η επικράτηση των νοτιάδων στα νότια και κεντρικά θα διατηρήσουν τις χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα (Χάρτης 3), με βροχοπτώσεις να επηρεάζουν κυρίως τα δυτικά και νότια νησιωτικά τμήματα. Το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου από τα βόρεια το απόγευμα της Παρασκευής θα ρίξει κατακόρυφα τον υδράργυρο, μετατρέποντας τις βροχοπτώσεις σε χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Αργά το βράδυ της Παρασκευής το ψυχρό μέτωπο θα βρίσκεται στο ύψος της Κρήτης, και σταδιακά τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενούν ενώ από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα τοπικά θα είναι ισχυρά, ιδιαίτερα στη Βοιωτία και την Εύβοια όπου χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα παραθαλάσσια τμήματα.

Όσον αφορά στην Αττική, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα της Πέμπτης 20/01, βροχοπτώσεις αρχικά αναμένονται το βράδυ της Παρασκευής 21/01 οι οποίες θα μετατρέπονται σε χιόνι μέχρι περίπου 300-400μ υψόμετρο. Τα ξημερώματα του Σαββάτου οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα κατέβουν χαμηλότερα και δεν αποκλείεται νιφάδες να δουν αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου, κυρίως όμως χιονόνερο. Πάντως, το Σάββατο στην Αττική αναμένονται και ανοίγματα στον ουρανό, με διαστήματα ηλιοφάνειας από το μεσημέρι και μπόρες χιονιού γύρω από τους ορεινούς όγκους και την επικράτηση ισχυρών ανέμων από βόρειες διευθύνσεις.

Το ψύχος θα παραμείνει στη χώρα μας τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, με χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε πολλές περιοχές, κυρίως όμως στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πού θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις θα δίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.