Η δήμαρχος Καβάλας ζήτησε την αφαίρεση του άστρου του Δαυίδ από μνημείο του Ολοκαυτώματος

Σφοδρές οι αντιδράσεις των κομμάτων


ΕΛΛΑΔΑ
20:16
16/05/2015
Η δήμαρχος Καβάλας ζήτησε την αφαίρεση του άστρου του Δαυίδ από μνημείο του Ολοκαυτώματος
7
loading

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, να αναβάλει την προγραμματισμένη για την Κυριακή, τελετή αποκαλυπτηρίων ενός μνημείου για το Ολοκαύτωμα, απαιτώντας να αφαιρεθεί από το μνημείο το σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας, το άστρο του Δαυίδ.

Η δήμαρχος της πόλης, σύμφωνα με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, ζήτησε να αφαιρεθεί το άστρο του Δαυίδ από το μνημείο, και να εμφανίζεται μόνο η αφιέρωση του δήμου Καβάλας και των κατοίκων του για τους Εβραίους που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν από τους ναζί και τους συμμάχους τους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αναφέρει:

«Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και σύσσωμος ο Ελληνικός Εβραϊσμός απορρίπτουν ως απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική την απαίτηση και την απόφαση της Δημάρχου Καβάλας, θεωρώντας την κατάφωρη πρόκληση προς το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων Εβραίων πολιτών της Χώρας, καθώς και βάναυση προσβολή της ιερής Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πρωτοφανή στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης.

Οι Εβραίοι της Καβάλας και των άλλων πόλεων της Ελλάδας, αλλά και τα έξι εκατομμύρια των ομοθρήσκων μας από όλη την Ευρώπη, φορώντας το θρησκευτικό σύμβολο του "Άστρου του Δαυίδ" στο πέτο, διαχωρίστηκαν, εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν στην Τρεμπλίνκα, το Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα του θανάτου των Ναζί.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι 70 χρόνια αφότου οι 1.484 Εβραίοι της πόλης εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν φορώντας το Αστέρι του Δαυίδ, κάποιοι στην πόλη της Καβάλας επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιστορία διαγράφοντας το σύμβολο το οποίο κράτησε ζωντανούς τους Εβραίους εδώ και 5700 χρόνια: "Το Άστρο του Δαυίδ".

Δεν δεχόμαστε λοιπόν τη διαγραφή ή την αλλοίωση του "Άστρου του Δαυίδ| από τη χάραξη του Μνημείου.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες της Καβάλας, οι συμπολίτες μας, η Κυβέρνηση και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις μαζί με φωτισμένους Ιεράρχες του τόπου μας, θα αποτίσουν σύντομα την οφειλόμενη τιμή στους 1.484 Έλληνες Εβραίους της πόλης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και θα απομονώσουν τους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΑΝ. ΕΛ. και ΠΑΣΟΚ, όπου κάνουν λόγο για κίνηση που υποδαυλίζει τον αντισημιτισμό και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης της δημάρχου.

«Η ματαίωση της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα προσβάλλει την ιστορική μνήμη και τους δημοκρατικούς και αντιναζιστικούς αγώνες του ελληνικού λαού. Είναι μία πράξη που υποδαυλίζει τον αντισημητισμό και τη μισαλλοδοξία και ως τέτοια δεν μπορεί να είναι ανεκτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μεριά της η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει μέσω του αντιπροσώπου της, κ. Καραγκούνη, πως η ανοχή του κόμματος σε φαινόμενα αντισημιτισμού είναι μηδενική.
    
«O Αντώνης Σαμαράς υπήρξε ο Πρωθυπουργός, που δεν δίστασε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, όχι απλώς με λόγια, αλλά και με έργα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο σχετικός νόμος με τον οποίο τιμωρείται η άρνηση, αλλά και η άμεση ή έμμεση υποτίμηση του Ολοκαυτώματος. Διάταξη, που επίσης προκάλεσε, σε παγκόσμιο επίπεδο, επιδοκιμασία από ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς.

Κατά συνέπεια, αποδοκιμάζουμε κάθε ενέργεια, όπως αυτή που αποδίδεται στο Δήμο Καβάλας, και αναμένουμε να διευθετηθεί άμεσα το θέμα με τρόπο που να τηρείται απολύτως η κείμενη νομοθεσία και επίσης με πνεύμα που να αναδεικνύει, αντί να υπονομεύει, ανάλογους εορτασμούς μνήμης του Ολοκαυτώματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  ΟΥΚ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΣΙ ΤΟ ΠΡΟΚΣΥΝΕΙΝ!!
  Οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για πολλές θηριωδίες κατά των Ελλήνων (σφαγή της Χίου, Νάουσα κτλ.) κατά την Ελληνική επανάσταση και στα αρχαία χρόνια.

  1. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

   Ε! Είστε πολύ άρρωστοι! Μα πάρα πολύ άρρωστοι!

 2. avatar ΘΕΙΤΣΑ

  Κάντε δημοψήφισμα

 3. avatar ηλεκτρα29

  αυτό πάλι πως ξεφύτρωσε; δεν μας φτάνουν τα βασανά μας μόνο υπάρχουν και ΚΑΠΟΙΟΙ που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. αφού με αυτό το σήμα επέλεγαν τους ανθρώπους αυτούς και τους οδηγούσαν στα κρεματόρια και αφού αυτό είναι το σύμβολό τους τι ακριβώς πείραξε τη κυρία δήμαρχο;; να μας το εξηγήσει πως το εννοεί..

 4. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Συγχαρητήρια στην ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΑΝΕΛ,ΣΥΡΙΖΑ για την συστράτευση! Αποδεικνύουν γι άλλη μια φορά ότι είμαστε όλοι ενα ατσάλινο τοίχος απέναντι στον ρατσισμό και φυσικά στο υποσύνολο του τον αντισημητισμό. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι στην ίδια γραμμή βρίσκεται και το ΚΚΕ καθώς και το Ποτάμι παρότι ανακοινώσεις δεν αναφέρονται. Το σύνολο του Δημοκρατικού κόσμου θα παλέψουμε πλάι-πλάι σε κάθε μετερίζι κοινωνικού αγώνα προκειμένου να μην περάσει ο φασισμός. Είμαστε ενωμένοι και είμαστα πάρα μα πάρα πολλοί!

  1. avatar A male

   ΠΟΛΙΤΗΣ
   Ρε άντε χάσου από δω, ελεεινό εγγόνι του Εφιάλτη που θα μας πεις και πως θα λειτουργούμε στη χώρα μας. Δικαίωμά μας ως ΕΛΛΗΝΕΣ να γουστάρουμε όποιον θέλουμε και δεν περιμένουμε [...] να μας πεις πως θα κρίνουμε τους γύρω μας και μάλιστα αυτούς που έχουν το θράσος να μας το παίζουν αξιολύπητοι κακομοίρηδες, τη στιγμή που πρόκειται για τους μεγαλύτερους εγκληματίες της ανθρωπότητας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Νομίζεις πως τυχαία τους πάνε πίζα-βόλο όλες οι εθνότητες, στις χώρες των οποίων μπήκαν αυτά τα φίδια, με σκοπό να αποδομήσουν τις κοινωνίες τους, να κλέψουν τον πλούτο τους και εν τέλει να επιβάλουν το βρωμοσιωνισμό τους;

   1. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

    @A male Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχετε "χαθεί" εσείς. Δεν τολμάτε ούτε στην μάνα σας να πείτε ποιοί είστε. Κρύβεστε και ντρέπεστε γι αυτό που είστε και καλά κάνετε. Παρότι όμως περάσατε στον πολιτικό "χαμαιλεοντισμό" είναι αργά! "Εμβολιάσατε" τον κοινωνικό ιστό με την βρώμικη παρουσία σας και έτσι έχει αναπτύξει ισχυρά αντισώματα. Σύντομα θα πέσετε κάτω από το 3% και θα βγείτε και εκτός βουλής. Έχετε ιστορικά συντριβεί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει