Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών από το δήμο Κηφισιάς

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη


ΕΛΛΑΔΑ
18:15
11/05/2015
Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών από το δήμο Κηφισιάς
2
loading

Στην κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εντός κοινοχρήστου χώρου, επί της πλατείας Αγ. Δημητρίου και Κυριαζή προχώρησε ο δήμος Κηφισιάς, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Είχε προηγηθεί προσφυγή πολίτη στο Συνήγορο, ζητώντας από την αρχή να διαμεσολαβήσει για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στην παραπάνω περιοχή, θέτοντας, ταυτόχρονα, ζήτημα ορθής εφαρμογής και ρυμοτομικών γραμμάτων στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής.

Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι κατασκευές είχαν καταγραφεί ήδη από το 2002 και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούσε στον περιβάλλοντα κοινόχρηστο χώρο, εντός του οποίου είχαν ανεγερθεί οι κατασκευές, είχε αποδεχθεί την έκθεση αυθαίρετων κατασκευών και τα επιβληθέντα πρόστιμα είχαν καταστεί οριστικά. Παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω κατασκευές είχαν χαρακτηριστεί τελεσίδικα αυθαίρετες ο δήμος Κηφισιάς ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη, με καθυστέρηση έξι ετών, σχετικά με την υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας και την υποχρέωση επαναφοράς του ακινήτου στη νόμιμη κατάσταση. Στη συνέχεια, χρειάστηκαν άλλα δύο χρόνια για να παρέμβει το Γραφείο δημάρχου Κηφισιάς, το οποίο έδωσε νέα προθεσμία 15 ημερών για την απομάκρυνση των αυθαιρέτων κατασκευών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η αρχή διαπίστωσε την πολυετή κωλυσιεργία των υπηρεσιών και την αδράνεια στην εξέλιξη της υπόθεσης, με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση των αιτημάτων κατεδάφισης των υφιστάμενων αυθαίρετων κατασκευών. Σημαντική καθυστέρηση σημειώθηκε και εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία επικαλούνταν, άλλοτε παράλειψη του δήμου να αποστείλει τον πλήρη φάκελο του αυθαιρέτου, άλλοτε την έλλειψη κατάλληλων μηχανημάτων και άλλοτε την έλλειψη χρηματοδότησης.

Ο Συνήγορος κάλεσε το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να μεριμνήσει για την άμεση συμμόρφωση της αρμόδιας διεύθυνσης στις υποχρεώσεις της, καθώς και την επίσπευση της υλοποίησής τους. Κατόπιν της παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όρισε ημερομηνία κατεδάφισης των κατασκευών, οι οποίες, εν τέλει, κατεδαφίστηκαν με ευθύνη του δήμου Κηφισιάς, που διέθεσε τα κατάλληλα μηχανικά μέσα και προσωπικό. Η Υπηρεσία Δόμησης Κηφισιάς παρέστη με επιβλέποντες μηχανικούς, ενώ τη διαδικασία παρακολούθησε και ειδικός επιστήμονας της Αρχής. Η δαπάνη των εργασιών κατεδάφισης καταλογίστηκε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, μαζί με τη δαπάνη αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος είχε προφανώς καταληφθεί, λόγω των αυθαιρέτων κατασκευών, επί δεκατρία χρόνια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar SER

    Η 13 ΕΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ / ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΟΙ / ΨΗΦΙΣΜΕΝΟΙ / ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΤΕΙΛΛΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ / ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ .

  2. avatar Βασίλης

    6 χρόνια μάγκας με τις πλάτες του Ελληνικού δημοσίου! ένα μεγάλο μπράβο στους Δ.Υ. της Κηφισιάς που βρήκαν άκρη σε αυτή τη ζωή και όχι στην επόμενη!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει