Δέκα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Μάλιστα, ελέγχονται άλλα 9 ύποπτα κρούσματα.

Σημειώνεται πως σήμερα το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες θα φτάνουν στη χώρα μας με PCR test 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία φέρει επίσης και υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για πιθανότητα εμφάνισης ενός νέου πανδημικού κύματος μετά τις γιορτές, καθώς, όπως εξήγησε, αναμένεται να εξαπλωθεί η μετάλλαξη Όμικρον και να επικρατήσει στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες με μεγάλο ανοσιακό τείχος.

Όπως είπε, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της και της ικανότητάς της να διαφεύγει από την ανοσιακή απάντηση εξαιτίας του εμβολιασμού ή της νόσησης.