Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί η αγορά των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών στην Ελλάδα την φετινή χρονιά, όπως τονίστηκε από τους επαγγελματίες του κλάδου, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης με αφορμή την διοργάνωση της έκθεσης επαγγελματικών τουριστικών σκαφών στον Πόρο από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου. Όπως είπε ο πρόεδρος των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, Αντώνης Στελλιάτος οι ναυλώσεις των ιστιοπλοϊκών κινούνται με άνοδο 10%, των μικρών κρουαζιεροπλοίων έως 99 άτομα με άνοδο από 4% έως 9%, ενώ διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι είναι οι ναυλώσεις των πολυτελών σκαφών.

Την ίδια στιγμή τονίστηκε, ότι μετά τις εκλογές υπάρχει ανάσχεση των ναυλώσεων σε ποσοστό που φτάνει το 50%, με τους ιδιοκτήτες των επαγγελματικών σκαφών να σημειώνουν, ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν βοηθάει στην μεγέθυνση των ναυλώσεων. «Αυτός που δαπανά 100.000 ευρώ σε εβδομαδιαία βάση υπολογίζει τα πάντα, άρα και την οικονομική κατάσταση της χώρας» τόνισαν οι επαγγελματίες του γιώτιγκ.

Ο ελληνικός στόλος των επαγγελματικών σκαφών ανέρχεται σε 3.500, με τον Αντώνη Στελλιάτο να σημειώνει ότι, αν η πολιτική ηγεσία του τουρισμού «ενσκήψει» στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, μπορεί να υπάρξει σημαντική ώθηση στα τουριστικά έσοδα της χώρας. Μεταξύ άλλων στάθηκε στην υφιστάμενη φορολογική κατάστασεπισημαίνοντας, ότι αλλοδαπά σκάφη εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να καταβάλλουν κανένα ποσό. «Ο Αμπράμοβιτς κάνει κρουαζιέρα στο Ιόνιο χωρίς να καταβάλλει δραχμή στο ελληνικό δημόσιο, ανάφερε ο κ. Στελλιάτος.

Σε ό,τι αφορά την 14η Έκθεση Επαγγελματικών Επανδρωμένων Πλοίων Αναψυχής “East Med Yacht Show” στον Πόρο, αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και οργανώνεται από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), ενώ για πρώτη φορά ενεργή εμπλοκή θα έχουν και οι εν Ελλάδι τουριστικοί πράκτορες (HATTA). Ο αριθμός των σκαφών που θα πιάσουν λιμάνι στον Πόρο υπολογίζονται περίπου στα 70, ενώ πάνω από 80 θα είναι τα τουριστικά γραφεία από το εξωτερικό, που θα δώσουν το παρόν στα δρώμενα της έκθεσης. Όπως είπε ο πρόεδρος του συνδέσμου Λύσανδρος Τσιλίδης στόχος είναι η προώθηση του ελληνικού τουρισμού και προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η εμπλοκή του συνδέσμου στο χώρο του γιώτιγκ. Μάλιστα για πρώτη φορά τα τουριστικά γραφεία θα «πουλάνε» και τουριστικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν ναυλώσεις για σκάφη.