Η ομάδα Phoenix είναι η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Global Workshop του Red Bull Basement στην Κωνσταντινούπολη. H ομάδα σχεδίασε ένα αερόχημα με στόχο την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πόσο χρονών είστε, τι σπουδάζετε, πόσο καιρό είστε ομάδα;

Νεφέλη Μεταλλίδου: Ονομάζομαι Νεφέλη Μεταλλίδου, είμαι 21 χρονών και είμαι στο 4ο έτος των σπουδών μου στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομάδα την οποία εκπροσωπούμε ονομάζεται ASAT (Aristotle Space and Aeronautics Team) και ιδρύθηκε το 2015 από μερικούς φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΑΠΘ που είχαν πάθος για την σχεδίαση αεροχημάτων και ήθελαν να κάνουν πράξη τις θεωρητικές γνώσεις που λάμβαναν από την σχολή τους. Πλέον η ASAT έχει 2 τεχνικά projects, το Aeronautics, το οποίο ασχολείται με την σχεδίαση και κατασκευή μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), και το Rocketry, το οποίο ασχολείται με την σχεδίαση και κατασκευή πυραύλων υψηλής ισχύος. Διαθέτουμε επίσης ένα τμήμα Marketing, το οποίο ασχολείται με την προώθηση της ομάδας. Η ASAT σήμερα αριθμεί πάνω από 60 μέλη συνολικά. Εγώ είμαι στην ομάδα από τον Απρίλιο του 2020, ενώ εδώ και 2 μήνες είμαι Project Leader του Project Aeronautics, το οποίο σχεδιάζει το UAV “Phoenix”, με το οποίο συμμετέχουμε στον διαγωνισμό.

Κατερίνα Πατσούρα: Ονομάζομαι Κατερίνα Πατσούρα, είμαι 22 χρονών και είμαι στο 5ο έτος των σπουδών μου στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είμαι στην ομάδα από τον Απρίλιο του 2020, στο Project Aeronautics.01

Πώς σας ήρθε η ιδέα; Εξηγήστε μας λίγο περισσότερο.

Οι δασικές πυρκαγιές δυστυχώς αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας. Συνδυάζοντας την επιθυμία μας να συμβάλλουμε σε έναν στόχο με ανθρωπιστικό χαρακτήρα, καθώς και το ερευνητικό ενδιαφέρον της ομάδας μας για τη σχεδίαση μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), γεννήθηκε η ιδέα για το Phoenix. Όσο η ιδέα προχωρούσε, προέκυψαν οι ανάγκες της αποστολής για μεγάλη διάρκεια και αυτονομία, με αποτέλεσμα η έρευνά μας να διευρυνθεί στη μελέτη φωτοβολταϊκών panels, αναγνώρισης εικόνας, συστημάτων αυτόματου πιλότου και τηλεπικοινωνιών, και να διαμορφώνεται τελικά η ιδέα όπως τη γνωρίσατε μέσα από τη συμμετοχή μας.

Παρακολουθήσατε τα Red Bull Basement Podcasts; Αν ναι, σας βοήθησε ή πήρατε έμπνευση από κάποια ομιλία;

Παρακολουθήσαμε το τελευταίο από τα podcasts, με την εκπροσώπηση της εταιρείας Synthetica και της ομάδας Ρομποτικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σαν φοιτητική ομάδα, ταυτιστήκαμε με όσα αναφέρθηκαν για την ομάδα Ρομποτικής, όπως η έρευνα στον ελεύθερό μας χρόνο, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς, αλλά και η γνωριμία με άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε ενδιαφέροντα. Έτσι, ενθαρρυνθήκαμε ώστε να παρουσιάσουμε τη δουλειά της ομάδας μας και την ιδέα για το Phoenix μέσα από τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι στη διαδικασία σύλληψης της ιδέας;

Αυτό που μας δυσκόλεψε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι, για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αποστολής, έπρεπε να σχεδιάσουμε ένα αερόχημα αρκετά μεγαλύτερο σε διαστάσεις από όσα έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει μέχρι τώρα η ομάδα. Επίσης κληθήκαμε να αναπτύξουμε συστήματα με τα οποία δεν είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν, όπως ένα δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας με σταθμό βάσης, αλγόριθμοι αναγνώρισης εικόνας και ένα σύστημα αυτόματου πιλότου.Έτσι, προέκυψε η ανάγκη για απόκτηση νέας τεχνογνωσίας και λήψη σχεδιαστικώναποφάσεων που θα δοκιμάζονταν για πρώτη φορά σε αυτό το φιλόδοξο project. Η ομάδα δέχθηκε με ενθουσιασμό την πρόκληση και έχει πλέον σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διαδικασία έρευνας και σχεδίασης, τόσο του αεροχήματος όσο και των επιμέρους ηλεκτρονικών συστημάτων του.

Περιμένατε ότι θα νικήσετε;

Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν αισιόδοξοι για τη συμμετοχή μας, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουμε αφιερώσει πολύ χρόνο στην έρευνα για το Phoenix και προσπαθήσαμε μέσα από την παρουσίασή μας να προβάλουμε μία κατά το μέγιστο δυνατό ολοκληρωμένη πρόταση. Σίγουρα όμως υπήρχε αγωνία μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος.06

Τί περιμένετε σχετικά με το Red Bull Basement Global Workshop;

Περιμένουμε με ενθουσιασμό να ακούσουμε ιδέες από άλλες ομάδες, να γνωρίσουμε άτομα, καθώς και να λάβουμε καθοδήγηση για το πώς να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Θέλουμε επίσης να προβάλλουμε την ιδέα μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και μέσα από αυτό να έρθουμε σε πιο άμεση επαφή με τον χώρο της καινοτομίας.07

Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να συμβάλετε σε μια σημαντική αλλαγή της κοινωνίας μέσω της καινοτόμου ιδέας σας;

Σίγουρα αυτός είναι ο στόχος μας, δηλαδή να συμβάλλουμε έμπρακτα στον έγκαιρο εντοπισμό δασικών πυρκαγιών, αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα με πολλές αρνητικές συνέπειες για κάθε κοινωνία, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε μέσα από το έργο μας το ευρύ κοινό σχετικά με την προστασία των δασών. Ελπίζουμε η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό να αναδείξει την ιδέα μας και να μας φέρει λίγο πιο κοντά στον στόχο μας!