«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός». Με αυτή την φράση περιγράφουν ειδικοί την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Διανύουμε την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων αλλά και την πρώτη εβδομάδα με τα σχολεία ανοιχτά και στο τέλος της θα φανεί αν το φθινόπωρο του 2021 θα είναι καλύτερο από το περσινό. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά. Μόλις χθες είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων για τον Σεπτέμβριο (2.919), αλλά οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες είναι αυτοί που προβληματίζουν. Οι νεκροί μετά το προχθεσινό μαύρο ρεκόρ τετραμήνου εξακολουθούν να είναι πολλοί. Μόνο χθες καταγράφηκαν 31 θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 369 άνθρωποι από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Κορονοϊός: Ρεκόρ τεστ και βουτιά της θετικότητας

Με πολλές κατηγορίες πολιτών να πρέπει να κάνουν τεστ για να μπορέσουν είτε να εργαστούν, είτε να διασκεδάσουν, καταγράφηκε ρεκόρ τεστ, το μεγαλύτερο της πανδημίας. 348.038, εκ των οποίων οι 330.210 rapid test. Και έτσι η θετικότητα κατρακύλησε στο 0,88%.

Όσοι ήταν να πειστούν, έχουν πειστεί

«Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού για τα εμβόλια». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος για να περιγράψει πως είναι η κατάσταση με τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως είπε, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όσοι ήταν να πειστούν να εμβολιαστούν, έχουν πειστεί και οι υπόλοιποι είναι μια συμπαγής ομάδα η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη.

Ο πιο κρίσιμος μήνας όμως δεν είναι ο Σεπτέμβριος αλλά ο Οκτώβριος και μάλιστα η κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της στην Βόρεια Ελλάδα καθώς εκεί εκτιμούν ότι επικρατεί μεγάλη χαλαρότητα ως προς την τήρηση των μέτρων. Ειδικά στους άνω των 60 το ποσοστό των ανεμβολίαστων ξεπερνά το 30%.

Στοίχημα να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Το βάρος πέφτει πλέον στους γονείς παιδιών από 12 έως 17 ετών που δεν έχουν πειστεί ακόμα να τα εμβολιάσουν. Και δεν θα χρειαζόταν αν είχε εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

Οι παιδίατροι δεν έχουν μπει ακόμα στο παιχνίδι. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι οικογενειακοί γιατροί θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμών στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε όμως ο χρόνος κυλάει αμείλικτα. Και τα κρούσματα θα αυξάνονται στα σχολεία και αυτό θα επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία τους. Μέχρι σήμερα τα κίνητρα για τον εμβολιασμό είναι τα 50 GB δώρο στο κινητό για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021. Και ίσως να δούμε και άλλα αν η επιχείρηση πειθούς αποτύχει.

Αντίστροφη μέτρηση για τα Mega εμβολιαστικά

Οι ιδιώτες γενικοί ιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι προς τα τέλη του μήνα θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο στα ιδιωτικά τους ιατρεία, καθώς σταδιακά τα mega εμβολιαστικά κέντρα θα αρχίσουν -τις επόμενες δύο εβδομάδες- να τίθενται εκτός «Ελευθερίας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκλεισε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι απλά ότι θα συνεχιστεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και πως η κυβέρνηση περιμένει να πειστούν και οι υπόλοιποι πολίτες για να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμβολιαστική δυνατότητα που θα δοθεί και στους ιδιώτες γιατρούς δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, καθώς η ιατρική πράξη αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, με τους να αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους και με 50 ευρώ για κατ’ οίκον εμβολιασμό.