Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, για τον εμβολιασμό των παιδιών, εξηγώντας ότι τα πράγματα δυσκολεύουν τώρα που επέστρεψαν στα θρανία και ο κορονοϊός παραμένει επικίνδυνος.

«Αν νοσήσουν όλα τα παιδιά θα έχουμε απώλειες. Σε χώρες που δεν ελήφθησαν τα μέτρα που ελήφθησαν στην χώρα μας και υπήρξε εξάπλωση, είχαμε απώλειες, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, 500 παιδιά έχασαν την μάχη. Εμείς αυτό το αποφύγαμε, την δύσκολη περίοδο όταν ακόμη δεν είχαμε το εμβόλιο. Τώρα που το έχουμε, θα είναι πολύ μεγάλη αδικία αν δεν το αποφύγουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

«Επειδή ο αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών, δεν αντιστοιχεί στους ανεμβολίαστους ενήλικες, αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν λάβει ακόμα την απόφαση για το παιδί τους. Θα πρέπει ένας προς έναν να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους για να πάρουν τις απαραίτητες απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχουν και στην συνέχεια να αποφασίσουν. Δεν είναι σκόπιμο, αυτό να αντικατασταθεί από δημόσιες παραινέσεις οι οποίες υπάρχουν, όπως η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η οποία έχει συστήσει τον εμβολιασμό στα παιδιά, όσο και οι παιδίατροι που μιλούν δημοσίως» συνέχισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Εξαδάκτυλος επιμένει για τη σημασία του εμβολιασμού και στους ενήλικες καθώς, όπως λέει αυτό «θα μας δώσει την ευκαιρία, για ακόμα μεγαλύτερα βήματα ελευθερίας». «Στην Δανία όπου έχουν 80% πλήρως εμβολιασμένους στο σύνολο του πληθυσμού δεν έχουν πλέον κανένα μέτρο, εκτός από την μάσκα στα αεροδρόμια, νοσοκομεία και ιατρεία. Στην Ισλανδία που είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 92%, τους τελευταίους 3 μήνες είχαν 1 νεκρό. Εμείς σε αναλογία πληθυσμού θα είχαμε 30. Αλλά έχουμε 30 νεκρούς κάθε μέρα και προέρχονται από τους ανεμβολίαστους» εξηγεί.

Εξαδάκτυλος: Ζούμε σε μεγάλο βαθμό την αποδρομή του ιού

Ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε πως σε μεγάλο βαθμό ζούμε την αποδρομή του ιού. «Φέτος ζούμε σε μια σχετική κανονικότητα, γιατί είχαμε το ευτύχημα να έχουμε γρήγορα εμβόλια και αν αύριο προστεθούν και τα φάρμακα, τότε η αντιμετώπιση θα αλλάξει πάρα πολύ και σταδιακά αυτό που συνιστά την πανδημία σήμερα  θα μετατραπεί σε μια ενδημική νόσο, την οποία θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να ζούμε μαζί της» είπε χαρακτηριστικά.

 «Αυτή την στιγμή έχοντας εμβολιασμένο ένα 62% του γενικού πληθυσμού και ένα πάνω από 70% του ενήλικου πληθυσμού είμαστε σε θέση να λειτουργούμε με έναν τρόπο διαφορετικό και με έναν φόβο πολύ μικρότερο απ’ ό,τι λειτουργούσαμε πέρσι. Χρειάζεται επαγρύπνηση, ψυχραιμία και η προσπάθεια όλων να λειτουργήσουν ομαλά» επισήμανε.

«Η τρίτη δόση έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη για τους υγειονομικούς»

Αναφορικά με την διάθεση της τρίτης δόσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ζητούν να ανοίξει η τρίτη δόση σε όσους επιθυμούν να την κάνουν με κριτήριο ηλικίας και επαγγελματικής απασχόλησης, ενώ ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει πως για τους υγειονομικούς ιδιαιτέρως θα έπρεπε να είχε ανοίξει ήδη. «Θα πρέπει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να κινηθεί με ταχύτητα αυτή την φορά και να δώσει το πράσινο φως, ώστε οι άνθρωποι που χρειάζονται την τρίτη δόση να την έχουν σήμερα ει δυνατόν» κατέληξε.