Στο ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε άλλες ομάδες αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (27/8) στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜΕGA».

«Θα αξιολογήσουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου και αφού δούμε πως εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν προκειμένου να εξασφαλίσουμε την συνεχή ομαλή λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, πρέπει να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το ερώτημα γιατί τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ 13 Σεπτεμβρίου, επισήμανε πως «είναι μέτρα ενθάρρυνσης για τον εμβολιασμό. Χρειάζονται χρόνο να αποδώσουν».

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών: «Οι πρώτοι αριθμοί και τάσεις είναι αισιόδοξοι. Δίνουμε ώθηση για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί».

Όπως είπε ο κ. Κοντογεώργης, τις 2 πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου υπήρχαν 20 – 25 χιλιάδες προγραμματισμοί νέων ραντεβού εβδομαδιαίως για εμβόλιο. Μετά τις 15 Αυγούστου, οι εβδομαδιαίοι εμβολιασμοί έφτασαν τις 80.000, ενώ όπως είπε, την τρέχουσα εβδομάδα, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πάνω από 100.000 εμβολιασμοί.

Κοντογεώργης: Αν κάποιος θέλει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του μπορεί να το κάνει και αυθημερόν

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που θα τεθούν σε αναστολή, υπογράμμισε ότι «οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης έγιναν πολύ καιρό, πριν την 16η Αυγούστου και την 1η Αυγούστου. Αν κάποιος θέλει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του μπορεί να το κάνει και αυθημερόν. Ο χρόνος που είχε διατεθεί σε υγειονομικούς και εργαζόμενους ήταν επαρκής».

«Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, από 45%, πριν την 16η Αυγούστου, φτάσαμε σχεδόν στο 95%» πρόσθεσε. Και συμπλήρωσε: «Άνθρωποι που κάνουν επαγγέλματα υγείας αυτονόητο ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού σημείωσε: «Επειδή έχουμε εικόνα των κενών από όσους δεν εμβολιαστεί, κάθε ΥΠΕ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο, που αφορά συγχωνεύσεις κλινικών, μετακινήσεις προσωπικού και όπου χρειάζεται θα γίνουν προσλήψεις με ταχείς διαδικασίες».

Καταλήγοντας ο κ. Κοντογεώργης τόνισε πως έως τώρα, το 68% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού, έχει εμβολιαστεί το 60%.