Στην αύξηση της «εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού» σε συνδυασμό με τη «λήψη διαφορετικών μέτρων με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση το φθινόπωρο όπου η μολυσματικότητα του κορονοϊού θα είναι μεγαλύτερη» εστίασε ο καθηγητής  Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας τη Δευτέρα (23/8) στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», ενόψει των επικείμενων ανακοινώσεων.

Ο ίδιος εξήγησε πως «αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να λειτουργούν σχεδόν κανονικά οι επαγγελματικοί χώροι, η εστίαση και το λιανεμπόριο, θα πρέπει να ελέγχονται οι ανεμβολίαστοι, εάν έχουν αρνητικό τεστ λίγων ημερών, καθώς το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι πάρα πολύ υψηλό».

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευής εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως θα έχουμε μια κατάσταση διαχειρίσιμη, εάν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν όλα τα προστατευτικά μέτρα.

Πώς θα πειστούν οι ανεμβολίαστοι

Σχετικά με το πώς μπορούν να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, ο καθηγητής Επιδημιολογίας επισήμανε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει πιο πειστικό επιχείρημα από αυτό που συμβαίνει στις μέρες, με τον ιό να προκαλεί μεταδόσεις και νοσηλείες εν μέσω θερινής περιόδου».

«Το εμβόλιο θα προασπίσει την υγεία μας σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι όπλο και προστασία έναντι σοβαρής νόσησης. Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, καθώς υπάρχουν εμβόλια όλων των εταιριών, γνωρίζουμε τους κινδύνους και τα χαρακτηριστικά κάθε ηλικιακής ομάδας», υπογράμμισε.

Τρίτη δόση και υποχρεωτικότητα

Κληθείς να σχολιάσει για το εάν πρέπει οι εμβολιασμένοι να κάνουν και τρίτη δόση,  ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι προς το παρόν αφορά μόνο ανοσοκατασταλμένους και όσους ανήκουν σε ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου.

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο καθηγητής είπε ότι δεν αποφασίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, καθώς δάσκαλοι και καθηγητές δεν έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους υγειονομικούς.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με τα επιπλέον συνδυαστικά μέτρα στα σχολεία, δηλαδή με τα self test και τη χρήση μάσκας, θα υπάρχει ομαλή λειτουργία και θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.