Στα εναέρια μέσα, στο έργο τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά και στα όσα μπορούν να εμποδίσουν τις ρίψεις τους εστίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Τρίτης (10/8) ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσιφίδης.

«Δεν μπορεί να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα όταν βρίσκεται στο σημείο της πυρκαγιάς, κανένα εναέριο μέσο δεν πετάει ακριβώς πάνω από τη φωτιά» επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και απαντώντας στις διαμαρτυρίες των κατοίκων που έκαναν λόγο για απουσία τους από τα πύρινα μέτωπα.

«Η θερμοκρασία επηρεάζει τη λειτουργία όλων των εναέριων μέσων. Σε συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών, μπορούν να απογειωθούν αλλά δεν μπορούν να μεταφέρουν ικανή ποσότητα νερού ή σε άλλες περιπτώσεις ενδέχεται να υπερθερμανθεί ο κινητήρας τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ο Φαίδων Καραϊωσιφίδης είπε: «Σίγουρα όταν ξεκίνησε η πυροσβεστική περίοδος φέτος είχαμε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους εναέριων μέσων που είχαμε ποτέ στην Ελλάδα, μιλάμε και για τη συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων».

«Ο στόλος ήταν στο μέγιστο βαθμό διαθέσιμος, ο σχεδιασμός όμως γίνεται για να αντιμετωπίσεις 2 μεγάλες πυρκαγιές και κάποιες μικρότερες, όχι 5 ταυτόχρονες μεγα-πυρκαγιές» διευκρίνισε και παρέθεσε επίσης και μερικά αριθμητικά στοιχεία «Στην Ελλάδα έχουμε 7 καινούρια καναντέρ και άλλα 11 πιο παλιά, ηλικίας 40 και 50 ετών».

Τέλος μιλώντας για το ενδεχόμενο να αποκτηθούν περισσότερα εναέρια μέσα είπε πως αυτό δεν αποτελεί μια εύκολη περίπτωση «Ο στόλος συμπληρώνεται με ενοικιαζόμενα μέσα κάθε χρόνο. Δεν γίνεται όμως να πάμε του χρόνου και να αγοράσουμε 30 αεροπλάνα και να τα έχουμε άμεσα διαθέσιμα. Δεν είναι σούπερ μάρκετ, θα τα έχουμε σε 10 χρόνια.»