Εικόνες βιβλικής καταστροφής από την Εύβοια. Η πύρινη λαίλαπα κατάπινε δάσος και σπίτια, με τους κατοίκους να φεύγουν από τα σπίτια τους για να σωθούν.

Κάποιοι μάζεψαν όσα πρόλαβαν και έτρεξαν να σωθούν. Άλλοι, όπως οι ηλικιωμένοι, χρειάστηκαν βοήθεια για να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος. Οι περισσότεροι μπήκαν στο φέρι μποτ αφήνοντας πίσω τους κόπους μιας ζωής και με το μέλλον να είναι πλέον αβέβαιο.

Οι φωτογραφίες από την καταστροφή είναι γροθιά στο στομάχι. Απόγνωση, απελπισία, δάκρυα. Τα social media κατακλύστηκαν από εικόνες που θα μείνουν μια για πάντα χαραγμένες στη συλλογική μνήμη. Όπως αυτή της μαυροφορεμένης κ. Παναγιώτας, που με το χέρι στην καρδιά πονάει για το χωριό της, τις Γούβες, που καίγονται. Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Τσακαλίδης τραβάει μια συγκλονιστική φωτογραφία.

Οι φωτιές στην Ελλάδα κάνουν το γύρο του κόσμου. Το Associated Press αποτυπώνει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στο φέρι μποτ να είναι ξαπλωμένοι και εξουθενωμένοι.

Ένα παρόμοιο κλικ έκανε και τον γύρο του Twitter. Αγκαλιά στον ηλικιωμένο το σκυλάκι τους γιατί κανείς δεν ήθελε να αφήσει στη μοίρα του το αγαπημένο του τετράποδο. «Η πιο συγκλονιστική εικόνα. Μπορεί να είναι οι παππούδες μας, οι γονείς μας ή εμείς οι ίδιοι» γράφουν στα social media.

Οι κάτοικοι με όλες τους τις δυνάμεις προσπάθησαν να σώσουν τα σπίτια τους. Και όταν κλήθηκαν να εκκενώσουν το χωριό τους που καιγόταν μπήκαν στο φέρι μποτ για ασφαλή προορισμό. Η κούραση και ο πόνος μεγάλοι. Κάποιοι, όπως αυτή η κυρία που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του AP, ξάπλωσε να ξεκουραστεί στην μπουκαπόρτα.

ΦΩΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ