Ύποπτα ευρήματα φαίνεται πως εντοπίζονται στη σορό ηλικιωμένης από την Κίσσαμο, η οποία είχε παραμείνει στο γηροκομείο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο αστυνομικών και δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το ertnews.gr, οι ιστολογικές εξετάσεις στο σώμα της γυναίκας, στο πλαίσιο της ιατροδικαστικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου μετά την εντολή της Εισαγγελίας Χανίων, δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση.

Στο μεταξύ, η υπόθεση της συγκεκριμένης ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων αναδεικνύει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, η μονάδα είχε πολλές φορές διαπιστωθεί ότι λειτουργούσε με σοβαρές υγειονομικές και πολεοδομικές παραλείψεις, όπως αναφέρει η ΕΡΤ:

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 22/03/21, εάν και διαπιστώθηκε σειρά παραβάσεων όπως αποδεικνύεται από σχετικό έγγραφο, έγιναν «προφορικές υποδείξεις» και σε επανέλεγχο που έγινε από υπάλληλο του Υγειονομικού στις 30/03/21, διαπιστώθηκε – όπως υπογράφει η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας και μάλιστα το υπογραμμίζει – «πλήρης συμμόρφωση αναφορικά με τις συστάσεις που είχαν ειπωθεί».

Στην αυτοψία, ωστόσο, δεν έγινε καμιά αναφορά στο γεγονός ότι την ώρα των ελέγχων υπήρξε ένα άτομο για να καλύπτει τις ανάγκες των ηλικιωμένων στους δύο ορόφους.

Παρέμβαση υπήρξε και από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας / Διεύθυνση Πολιτικών Ατόμων με Αναπηρία, Τμήμα Χρονίως Πασχόντων και ηλικιωμένων.

Με σχετικό έγγραφο που έστειλε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Αντιπεριφέρειας Χανίων, ο Γενικός Γραμματέας Γ. Σταμάτης, ζητά να ενημερωθεί για όλους τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει η υπηρεσία στη συγκεκριμένη δομή, από το 2016 μέχρι και σήμερα.

Στις 05/05/21, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Αντιπεριφέρειας Χανίων διαβίβασε στην ιδιοκτήτρια της δομής την έκθεση αξιολόγησής της.

Από την έκθεση διαπιστώνεται ότι όχι απλά δεν είχε υπάρξει «πλήρης συμμόρφωση αναφορικά με τις συστάσεις που είχαν ειπωθεί», όπως βεβαίωνε εγγράφως στις 30/03/21 η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης, αλλά αντίθετα, ζητείται από την ιδιοκτήτρια της δομής να:

• Απομακρυνθούν οι επιπλέον κλίνες.
• Αποκατασταθεί η χρήση όλων των χώρων σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχεδιαγράμματα που συνοδεύουν την άδεια Λειτουργίας της Μονάδας.
• Να γίνει πρόσληψη γιατρού, ο οποίος θα έχει υποχρέωση δίωρης καθημερινής απασχόλησης.
• Να οριστεί Προϊστάμενος Νοσηλευτής.
• Να προσληφθεί φυσικοθεραπευτής ή γυμναστής με ελάχιστη δίωρη απασχόληση τρεις φορές την εβδομάδα.
• Να προσληφθεί Κοινωνικός Λειτουργός ή Ψυχολόγος, επίσης με ελάχιστη δίωρη απασχόληση τρεις φορές την εβδομάδα.

Με το ίδιο έγγραφο ζητείται επίσης να προσκομιστούν οι τίτλοι ειδικότητας του Νοσηλευτικού Προσωπικού που δεν έχουν σταλεί και να εξασφαλιστούν οι βάρδιες του προσωπικού σε 24ωρη βάση, όπως προβλέπει ο νόμος.

Είναι προφανές – επισημαίνει καταληκτικά το σχετικό δημοσίευμα της ΕΡΤ – ότι όπως αποτυπώνεται στα έγγραφα σχετικά με τη λειτουργία της δομής και προβλήματα υπήρχαν και οι προϋποθέσεις λειτουργίας δεν τηρούνταν.