Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να ανεβαίνει συνεχώς, ένας μεγάλος πυρήνας διασποράς στην Αττική φαίνεται να εδράζεται στην παραλιακή, όπου τα αυτοσχέδια πάρτι που διοργανώνουν οι μαθητές αλλά και ο συνωστισμός στα πολλά μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης της περιοχής λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για τα κρούσματα.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα το μαθητικό πάρτι που διοργανώθηκε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου σε γνωστό club στον Άλιμο. Σε αυτό πήραν μέρος σύμφωνα με τον δήμαρχο όλοι οι μαθητές των Λυκείων του δήμου – γύρω στα 2000 άτομα!

«Στο πάρτι του Αλίμου κόλλησα και εγώ!» είναι ένα από τα πολλά ποστ που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο twitter.

Διπλή η εστία του προβλήματος λέει ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, στο Newsbeast, ενώ ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ξεκαθαρίζει πως: «δεν μπορούμε να αστυνομεύουμε όλο το 24ωρο».

«Οι δήμαρχοι κάνουμε τους ντετέκτιβ στα social media»

«Στο δήμο μου, έχουμε 11 καταστήματα πάνω στην παραλιακή» εξηγεί πολύ ανήσυχος στο Νewsbeast ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.

Όπως συνεχίζει να εξηγεί: «Δεν είχαμε προβλήματα μέχρι αυτό το πάρτι των μαθητών που διοργανώθηκε μέσα από τα social media- facebook και instagram, τα οποία τώρα καθόμαστε και παρακολουθούμε σα ντετέκτιβ σα να είναι αυτή η δουλειά μας. Στο συγκεκριμένο πάρτι ξέφυγε ο έλεγχος και να που προέκυψαν 100 νέα κρούσματα. Ως δήμος είμαστε πολύ πιεστικοί στον έλεγχο που κάνουμε σε αυτά τα club αλλά όπως καταλαβαίνετε, δε μπορούμε να έχουμε κάθε μέρα, όλη μέρα, ένα κλιμάκιο ελέγχου σε κάθε μεγάλο μαγαζί. Έχουν ευθύνη και οι ιδιοκτήτες και οι θαμώνες».

O ίδιος τονίζει πάντως πως είναι τεχνικά δύσκολο σε ένα μεγάλο μαγαζί νυχτερινής διασκέδασης, το οποίο σερβίρει αλκοόλ, να μη σηκώνεται ο κόσμος να χορέψει- κάτι που αυτή τη στιγμή απαγορεύεται-. «Ποιός θα καθίσει κάποιον κάτω που σηκώνεται να χορέψει; » αναρωτιέται ο δήμαρχος ο οποίος τονίζει πως μέχρι τις 15 Ιουλίου, όταν και θα αρχίσουν να ισχύουν τα νέα μέτρα (σ.σ ανάμεσα σε άλλα, είσοδος σε ένα χώρο διασκέδασης/εστίασης με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test), οι 10 επόμενες ημέρες, είναι…. : «πολύ δύσκολες, μπορεί ως τότε η κατάσταση να ξεφύγει πολύ».

«Μέσω instagram οι προσκλήσεις για πάρτι – Διαρκής η αστυνόμευση»

Μιλώντας στο Νewsbeast για τη δική του περιοχή, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου λέει πως στις 13 του περασμένου Ιουνίου ένα πάρτι 1.000 ατόμων από γυμνασιόπαιδα και λυκειόπαιδα που ήθελαν να γιορτάσουν το κλείσιμο των σχολείων υπέρ συνωστίστηκαν στην παραλία της Γλυφάδας όλο το βράδυ, προκαλώντας μάλιστα μεγάλες φθορές ή και ολική καταστροφή στις ομπρέλες της μεγάλης παραλίας. Σημειώθηκαν μάλιστα και έκτροπα και διενέξεις με αστυνομικούς που έκαναν την εμφάνιση τους στην παραλία.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος: «Μετά από αυτό το πάρτι, οι προσκλήσεις για ανάλογα πάρτι στο instagram άρχισαν να παίρνουν φωτιά. Η πρόσκληση για το επόμενο πάρτι ήταν στο Κέντρο Ιστιοπλοΐας της Γλυφάδας για τις 25 Ιουνίου και ο τίτλος ήταν- Να είστε όλοι εκεί. Έπρεπε να έρθει ισχυρή αστυνομική δύναμη στην περιοχή και να κάνει προσαυξημένες περιπολίες για να αποφύγουμε και άλλα τέτοια πάρτι. Και οι περιπολίες συνεχίζονται. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ο κόσμος και ειδικά οι νέοι, κρατιούνται πολύ δύσκολα. Θεωρούν πως αυτό το καλοκαίρι τους ανήκει και πως θα κάνουν ο, τι δεν μπορούσαν να κάνουν το προηγούμενο».

Εμφανής αύξηση των κρουσμάτων και στην Γλυφάδα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Γλυφάδας, το συγκεκριμένο πάρτι πρέπει να έχει παίξει το ρόλο του στην αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στο δήμο, γι’ αυτό άλλωστε και οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ είναι μόνιμα σταθμευμένες τις τελευταίες ημέρες στην Γλυφάδα.

«Το περασμένο Σάββατο, 3 Ιουλίου, σε σύνολο 388 τεστ που πραγματοποίησαν οι κινητές μονάδες βγήκαν θετικά τα 25» μας λέει ο κος Παπανικολάου και συμπληρώνει: «Χθες, Δευτέρα 5 Ιουλίου, σε 350 δείγματα βγήκαν θετικά τα 18. H ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι τα 21 έτη».

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, οι ουρές μπροστά από το δημαρχείο ή στην παραλία όπου διενεργούνται τα τεστ είναι μεγάλες με βασικούς…. πελάτες τα νεαρά παιδιά, τα οποία όπως εξηγεί ο κος Παπανικολάου χρειάζονται το τεστ για να μετακινηθούν προς ένα νησιωτικό προορισμό.

«Ανησυχητική η εικόνα στο κέντρο της Γλυφάδας με τα μαγαζιά»

Για τον κο Παπανικολάου πάντως, πρόβλημα δεν έχει μόνο το αμιγώς παραλιακό μέτωπο αλλά και το κέντρο της Γλυφάδας, η οποία έχει πολλά μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης και εστίασης.

«Η εικόνα στο κέντρο της Γλυφάδας με τα μαγαζιά είναι ανησυχητική. Η τήρηση των μέτρων σε bar και εστιατόρια είναι εξ αντικείμενου πολύ δύσκολη. Ο συνωστισμός είναι μεγάλος. Από αυτά τα μαγαζιά παρελαύνει όλη η Αθήνα».