Τα βόρεια προάστια της Αθήνας «χτυπήθηκαν» πολύ από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδειας» τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσουν πολλά κλαδιά από δέντρα.

Όμως ο Δήμος Κηφισιάς βρήκε ένα οικολογικό τρόπο να τα ξεφορτωθεί αλλά και να τα αξιοποιήσει παράλληλα. Τα κλαδιά λοιπόν πολτοποιήθηκαν και μετατράπηκαν σε λίπασμα για βελτίωση του εδάφους.

Στη συνέχεια το μοίρασε σε δημότες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κομποστοποίησης, αλλά και σε όσους βοήθησαν στην ορθή διαχείριση των κλαδιών με το πρόγραμμα της προσυνεννόησης, ως επιβράβευση για να το χρησιμοποιήσουν στα φυτά του κήπου ή του μπαλκονιού τους.

Η διανομή του εδαφοβελτιωτικού λιπάσματος έγινε από τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιώργο Σκορδίλη, οι οποίοι συνομίλησαν με τους πολίτες για τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας που προωθεί ο Δήμος. Η ανταπόδοση στους πολίτες θα συνεχιστεί και η δημοτική Αρχή θα προσφέρει παραγόμενες ποσότητες εδαφοβελτιωτικού, που θα προκύπτουν από την επεξεργασία των καθαρών κηπαίων απορριμμάτων και την κομποστοποίηση.

Τα οφέλη από τα προγράμματα της προσυνεννόησης για τα κηπαία και της κομποστοποίησης είναι πολλά. Μεταξύ άλλων:

  • Μειώνονται σημαντικά οι ποσότητες των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να είναι πιο γρήγορη η αποκομιδή τους από τις δημοτικές Υπηρεσίες.
  • Αξιοποιείται ποσότητα απορριμμάτων και παράγεται εδαφοβελτιωτικό λίπασμα, φυσικό προϊόν για τα φυτά των κήπων, κοινώς επιφέρει ανάκτηση και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
  • Μειώνεται το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγείται στο ΧΥΤΑ/Υ Φυλής και αυξάνεται ο χρόνος ζωής του ήδη κορεσμένου χώρου υγειονομικής ταφής της Αττικής.
  • Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, που πληρώνουν οι κάτοικοι του Δήμου στον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, μέσω των δημοτικών τελών ανέρχεται σε περίπου 3.000.000 ευρώ ετησίως. Οι μειώσεις των απορριμμάτων που τελικά οδηγούνται στη ταφή εξασφαλίζουν αντίστοιχες σημαντικές μειώσεις.

Το ενδιαφέρουν και η ανταπόκριση κατοίκων και επιχειρήσεων της πόλης για την κομποστοποίηση είναι αυξανόμενα και αυτό αποτυπώνεται τους τέσσερις μήνες της εφαρμογής του, καθώς οι ποσότητες των οργανικών απορριμμάτων που συλλέγονται αυξάνονται συνεχώς. Αναλυτικά τους μήνες: Μάρτιο 4.400 κ., Απρίλιο 13.430 κ., Μάιο 18.030 κ., Ιούνιο 24.350 κ.