Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ορύγματος στην Αμφίπολη

Το γεγονός ότι είναι δάπεδο σφράγισης σημαίνει ότι κάτι ενδέχεται να υπάρχει από κάτω


ΕΛΛΑΔΑ
12:55
31/10/2014
Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ορύγματος στην Αμφίπολη
3
loading

Αίσθηση προκαλεί η νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την Αμφίπολη, καθώς βρέθηκε στον τέταρτο χώρο, δηλαδή στον τρίτο θάλαμο, ένα τεχνητό όρυγμα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στην ανακοίνωση του υπουργείου είναι πως: «Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται».

Μάλιστα το γεγονός ότι είναι δάπεδο σφράγισης σημαίνει ότι κάτι ενδέχεται να υπάρχει από κάτω.


Το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει:

1. Κατά την ανασκαφή διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους.

2. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση.

Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

3. Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται.

Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.

4. Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Κι η αλλη πλευρα

  ας τελειώσει πια η ιστοριολαγνεία της κυβέρνησης και το φαγοπότι των αρχαιλογών και συντηρητών....

 2. avatar candersezar

  ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ.
  Επιτελους ας λειτουργήσουμε ως κράτος. Δεν ειναι δυνατόν να μιλανε οι επιστημονες και να βγαίνουν κάποιοι άλλοι με γεωλογικές έρευνες και να λενε οτι δεν υπάρχει τίποτα. ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΛΕΕΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ. Να μάθουμε σε αυτή την χώρα ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με τα εθνικά θέματα και ειδικά με την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΡΧΑΙΑ ιστορία μας.

  1. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

   Αφού "ακούς" τον Βελόπουλο....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει