Μια μικρή αύξηση στον αριθμών των κρουσμάτων κορονοϊού αναμένει αυτές τις ημέρες ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ως απευθείας αποτέλεσμα του ανοίγματος της εστίασης.

Ο καθηγητής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», τόνισε ότι μεταξύ 5-13 Μαΐου παρατηρήθηκε μια αύξηση κρουσμάτων λόγω των συρροών του Πάσχα ειδικά σε περιοχές όπως το Μεσολόγγι και η Κέρκυρα.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε έως τα τέλη Μαΐου τα ημερήσια κρούσματα να φτάσουν κοντά στα 3.000, αλλά από τις αρχές Ιουνίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση και «γύρω στις 26 με 27 Ιουνίου τα κρούσματα μπορούν να πέσουν κάτω από τα 1.000».

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Σκουτέλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμβολιασμών, ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια χαλαρότητα και μια σχετική αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία. Επεσήμανε ότι χθες Τρίτη, έγιναν πιο πολλές εισαγωγές από εξιτήρια και εκτίμησε ότι πιστεύει ότι πρόκειται για κάτι παροδικό.

«Ναι» σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Με αφορμή τις αντιδράσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τα στελέχη της ΕΜΑΚ, ο κ. Σκουτέλης τόνισε ότι «χάνουμε το δάσος» και πως ειδικά σε κατηγορίες επαγγελμάτων όπως οι γιατροί το θέμα είναι επιστημονικό και ηθικό.

«Δεν νομίζω να θέλατε πάνω σας όταν ήσασταν άρρωστοι στο κρεβάτι του πόνου κάποιον ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί και έβηχε», «ούτε εγώ θα ήθελα» τόνισε ο κ. Σκουτέλης και πρόσθεσε ότι δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να τους υποδείξει κάποιος την ανάγκη εμβολιασμού.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι το κράτος έχει ευθύνη απέναντι στον πολίτη, στην κοινωνία και είτε μιλάμε για τα ΕΜΑΚ, είτε για την αστυνομία, είτε για τους υγειονομικούς, έχει το δικαίωμα να μην έχει στην πρώτη γραμμή όσους εκτιμά ότι βάζουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους που θέλει να φροντίσει.