«Η παρέμβασή μας στη συνάντηση των προέδρων των συνδικάτων απ’ όλη την Ευρώπη, που οργανώθηκε σήμερα στη Ρώμη, επικεντρώθηκε στον χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, στις επιπτώσεις της και στην κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία είναι στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

«Όπως και στην πολιτική, στον χώρο της οποίας υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, αυτό δυστυχώς συμβαίνει, κάποιες φορές, και στα συνδικάτα. Τα συνδικάτα της βόρειας Ευρώπης, κυρίως, έχουν αρκετά συχνά μια φιλική προσέγγιση προς τις κυβερνητικές πολιτικές» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Με τη Διακήρυξη της Ρώμης, η οποία υιοθετήθηκε σήμερα – όπως εξήγησε ο κ. Παναγόπουλος -, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Γηραιάς Ηπείρου καθιστούν σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η πολιτική της λιτότητας.

«Η έλλειψη επενδύσεων για την ανάπτυξη, οι περικοπές δαπανών, η ανάγκη άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας θα είναι στο επίκεντρο της δράσης όλων των συνδικάτων μας. Ο καθένας θα συμβάλλει καθοριστικά με τον δικό του τρόπο» σημείωσε ο επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

Η ΓΣΕΕ, διαμέσου του προέδρου της, δεσμεύθηκε «να προωθήσει και συγκεκριμένες αγωνιστικές δράσεις, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων».

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, τέλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου η οποία οργανώθηκε στη Ρώμη, στην έδρα της ιταλικής συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil, ζήτησαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι θα συναντηθούν μεθαύριο στο Μιλάνο για να συζητήσουν την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, «συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ουσιαστική αποδέσμευση κονδυλίων για τους νέους, και ξεκάθαρη αντιστροφή της πολιτικής λιτότητας».