Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα τα νέα μέτρα της χαλάρωσης του lockdown, όπου περιλαμβάνουν την επανέναρξη δραστηριοτήτων και το άνοιγμα των θερινών σινεμά, των βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και τη διεξαγωγή συναυλιών. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και όλα όσα θα ισχύουν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς ξεκινούν οι προπονήσεις και ανοίγουν τα κολυμβητήρια.

Συγκεκριμένα τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου, στις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με 75% πληρότητα.

Μία εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου ανοίγουν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο με καθήμενους και πληρότητα 50%.

Παράλληλα στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία ένα προς ένα, αλλά και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Υπενθυμίζεται πως επίσης ανοίγουν:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

10 Μαΐου ανοίγουν με τεστ τα κολυμβητήρια – Τι ισχύει με τα γυμναστήρια

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, για το πλήρες πλάνο επανέναρξης του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού που κατέθεσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, εισηγήθηκαν ομόφωνα τα εξής:

• Από τις 10/5/2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

• Από τις 10/5/2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

• Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

• Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές Ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

• Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

• Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

• Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

• Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

• Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες και να γίνει εισήγηση στην Επιτροπή. Όλα τα παραπάνω με χρήση self-test στις προπονήσεις, που θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.

Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο. Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.

Επιπλέον:

• Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
• Συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.
• Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
• Η ΓΓΑ εκδίδει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των γενικών αρχών που περιγράφονται στις αντίστοιχες ΚΥΑ
• Να εξεταστεί η δυνατότητα οι τελικές φάσεις των διαφόρων πρωταθλημάτων να γίνονται σε μορφή «φούσκας»

Γιατί παραμένουν τα SMS στο 13033 στη ζωή μας – Εξετάζεται «bonus» στους εμβολιασμένους

Τα SMS στο 13033 παραμένουν για την ώρα στη ζωή μας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγησε τους λόγους που δεν θα αρθεί ακόμη το μέτρο.

«Με τον ιό δεν έχουμε ξεμπερδέψει, παραμένει αόρατος, παραμένει επικίνδυνος. Η άρση όλων των μέτρων θα γίνεται σταδιακά και με απόλυτη προσήλωση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Βήμα βήμα θα αφήνουμε πίσω μας τα μέτρα» απάντησε σε σχετική ερώτηση για τα SMS στην ενημέρωση για τον κορονοϊό ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων πρόσθεσε στην συνέχεια: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην εφησυχάζουμε».

Εξετάζεται «bonus» στους εμβολιασμένους

Οι ειδικοί είναι θετικοί στο να υπάρξει κάποιο… bonus για τους εμβολιασμένους, που θα έχει να κάνει με τις ελευθερίες τους.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό πως: «Θα θέλαμε το ποσοστό των εμβολιασμών να είναι υψηλότερο.

Έχουν συζητηθεί στην επιτροπή τα οφέλη που θα έπρεπε να έχουν οι εμβολιασμένοι, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες. Φτιάχνουμε κάποιες οδηγίες για τα οφέλη των εμβολιασθέντων.

Π.χ. συμμετοχή σε συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες».