Μια νέα πρακτική άρχισε να εφαρμόζεται για ορισμένους διοικητές στρατιωτικών μονάδων. Αυξάνουν τις εξόδους, τις διανυκτερεύσεις και τις άδειες μικρής διάρκειας (διήμερες και τριήμερες) των κληρωτών ώστε να εξοικονομηθούν πόροι από τα τρόφιμα.

Τώρα, θα πείτε, με τις εξόδους και τις άδειες μειώνεται το λειτουργικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων; Και όμως μειώνεται, αφού οι εξοδούχοι και οι αδειούχοι δεν θα σιτίζονται στις μονάδες τους και έτσι η δαπάνη για την αγορά τροφίμων, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, θα είναι μικρότερη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίδονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και αποκαλύπτει το Βήμα, η Πολιτεία ξοδεύει 3,6 ευρώ την ημέρα για την τροφή του στρατιώτη όταν αυτός βρίσκεται στη μονάδα του.

Για τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων το κονδύλι είναι ελαφρώς αυξημένο και ξεπερνά τα 5 ευρώ ημερησίως. Συνεπώς, η τροφή του κληρωτού στρατιώτη δεν στοιχίζει πολλά χρήματα, πλην όμως η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιθυμεί να κάνει οικονομίες μειώνοντας το λειτουργικό κόστος, χωρίς βεβαίως να μειώσει τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Βγάζοντας» συχνότερα τους στρατιώτες σε εξόδους και σε διανυκτερεύσεις αγοράζει λιγότερες μερίδες και άρα υπάρχει εξοικονόμηση χρημάτων. Πρόβλημα ωστόσο δεν θα υπήρχε αν το Πεντάγωνο ήταν καλοπληρωτής στους προμηθευτές του.

Η οικονομική κρίση, το μνημόνιο και οι αποφάσεις του ΔΝΤ δημιούργησαν, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, αρκετά χρέη στο Πεντάγωνο. Τα λιγότερα τα χρωστάει σε τρόφιμα, αν και υπάρχουν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στρατιωτικές μονάδες που χρωστούν ορισμένα χρήματα ακόμη και σε… κρεοπωλεία.

Συνολικά το χρέος για τρόφιμα κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, με την προσθήκη ότι τελευταίως δόθηκε ένα ποσό προς οριστική εξόφληση των προμηθευτών. Τα περισσότερα χρέη όμως των Ενόπλων Δυνάμεων «κληρονομήθηκαν» από το 2005 και προέρχονται από την αγορά καυσίμων.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αγοράστηκαν καύσιμα για κίνηση στρατιωτικών οχημάτων… βερεσέ από τα διυλιστήρια: Συνολικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στρατιωτικών, τα χρέη για καύσιμα ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ, αλλά τελευταίως εξευρέθηκαν πόροι περί τα 100 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για μείωση του χρέους: «Βρήκαμε χρέη για καύσιμα μόλις παραλάβαμε την κυβέρνηση» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας.

Έλλειμμα -και μάλιστα υπολογίσιμο- υπάρχει, εδώ και χρόνια, και για τις προμήθειες των στρατιωτικών νοσοκομείων, κυρίως σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, όπου επίσης καταβάλλεται προσπάθεια να μειωθεί: «Στόχος είναι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει μεγάλη προσπάθεια, ώστε ένα μεγάλο χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων προς τους προμηθευτές τους να μειωθεί στο ελάχιστο» δήλωσε πηγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έτσι με την οικονομική κρίση και τις προσπάθειες που καταβάλλονται να μειωθούν τα χρέη ωφελημένοι εμφανίζονται να είναι οι κληρωτοί (όπου εφαρμόζεται η πρακτική των συχνότερων εξόδων) που δεν θα αναγκάζονται να μένουν πολλές ημέρες στη μονάδα, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν μειώνονται οι σκοπιές και γενικά η εργασία εντός της στρατιωτικής μονάδας.