Μαραθώνιο, εικαστική παρέμβαση και συζητήσεις είναι μεταξύ των εκδηλώσεων που διοργανώνει στις 6 Οκτωβρίου το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την ευκαιρία της Πανελλήνιας Ημέρας Αθλητισμού και θεματικό άξονα «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον παραολυμπιονίκη στο άθλημα της κολύμβησης Ανδρέα Κατσαρό, ο οποίος θα τους μιλήσει για τα παραολυμπιακά αθλήματα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Ρατσισμός και διαφορετικότητα – όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι και η διαφορετικότητα ως πηγή πλούτου για την κοινωνία μας», καθώς και εικαστική παρέμβαση στην αυλή του σχολείου με θεματολογία «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα τρέξουν τον μικρό μαραθώνιο δρόμο «Τρέχω γιατί είμαι μοναδικός, τρέχω γιατί είμαι διαφορετικός» και θα επιδώσουν ψήφισμα για τη διαφορετικότητα, την ισότητα, την αποδοχή του διαφορικού και την απόρριψη του ρατσισμού στα γύρω σχολειά και σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο παλιό δημαρχείο Νεάπολης.

Τέλος, στον χώρου του σχολείου οι μαθητές θα λάβουν μέρος σε ολυμπιακά και παραολυμπιακά αθλήματα.