Σε συνολικό επανασχεδιασμό της κατακερματισμένης και εν πολλοίς αναποτελεσματικής προνοιακής πολιτικής προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα 5 δισ. ευρώ που διατίθενται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό με τη μορφή προνοιακών επιδομάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 50% των δικαιούχων των πάσης φύσης προνοιακών επιδομάτων ανήκει στο φτωχότερο 30% του πληθυσμού, όπως αναφέρει σήμερα η «Καθημερινή». Εξάλλου, η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εντός του 2015 προϋποθέτει την εξεύρεση κονδυλίων ύψους 850 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των υπόλοιπων προνοιακών παροχών.

Στο στόχαστρο τίθενται περίπου 100 επιδόματα που σήμερα δίνονται από τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης. Τα ποσά που δίνονται για αυτά τα επιδόματα θα κατανεμηθούν σε τρεις πυλώνες και θα διατίθενται μέσω του υπουργείου Εργασίας.

Ο πρώτος πυλώνας θα είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ο δεύτερος θα αφορά πολιτικές στήριξης της οικογένειας και ο τρίτος ειδικά προγράμματα στήριξης, για παράδειγμα αστέγων, μεταναστών, Ρομά κ.λπ.