Στα ύψη παραμένουν τα κρούσματα παρά το τρίτο lockdown και τα σκληρά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, με τους ειδικούς να επιχειρούν να εντοπίσουν ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την ανησυχητική αυτή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, χωρίς να δείχνει σημάδια υποχώρησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στους κινδύνους υπερμετάδοσης του κορονοϊού που εγκυμονούν οι διαδηλώσεις και τα κορονοπάρτι, καθώς οι επιστήμονες έχουν θορυβηθεί, προειδοποιώντας για τα χειρότερα. Προτάθηκε μάλιστα από ορισμένους να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για εκεχειρία των πολιτικών διαφωνιών, έτσι ώστε να μην γίνονται συγκεντρώσεις – διαμαρτυρίες μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, γιατί εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.  

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για το κάλεσμα σε 31 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο κάνοντας λόγο, μάλιστα, για προσωπική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα. «Την ώρα που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία και οι υγειονομικοί παλεύουν στα νοσοκομεία να σώσουν ζωές, σύσσωμος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του και τους επικοινωνιακούς του βραχίονες καλεί τον κόσμο σε 31 πορείες σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Γονάτισε» το ΕΣΥ

Ασφυκτική παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας, λόγω των αυξανόμενων ημερήσιων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων. Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα στη χώρα, καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.626 νέες μολύνσεις, ενώ για ακόμη μία ημέρα οι διασωληνωμένοι «σκαρφάλωσαν», φτάνοντας τους 564.  Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.091 θάνατοι. Με μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, αφού οι κλίνες ΜΕΘ για covid στα νοσοκομεία της Αττικής είναι καλυμμένες, ενώ αρκετοί ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικής.

«Βράζουν» Αθήνα και Πειραιάς

Σχεδόν 1 στα 2 κρούσματα κορονοϊού εντοπίζεται στην Αττική, που το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 834 νέες μολύνσεις. Το κέντρο της Αθήνας παραμένει «στα κόκκινα», καταγράφοντας για μια ακόμη ημέρα υψηλό αριθμό περιστατικών και συγκεκριμένα 233 νέα κρούσματα. Εκτός ορίων βρίσκεται και ο Πειραιάς με 158 νέα κρούσματα μόνο το τελευταίο 24ωρο. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση για το μεγαλύτερο λιμάνι της πόλης, καθώς όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του, από την αρχή της πανδημίας.

Αναζητείται «βαλβίδα εκτόνωσης»

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός – πέραν του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία – κινείται σε τρεις άξονες: α) άνοιγμα του λιανεμπορίου β) διαχείρισης της κόπωσης των πολιτών και γ) επίσπευση των μαζικών εμβολιασμών. Εκτιμάται ότι το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων σε πρώτη φάση, το οποίο μπορεί να γίνει συντεταγμένα και με κανόνες, θα επιφέρει μια σημαντική κοινωνική και οικονομική ανάσα, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση. Παράλληλα, με την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών, θα χτίζεται το τείχος ανοσίας, το οποίο θα επιτρέψει και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών τις επόμενες 2 εβδομάδες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, ενώ σταδιακά υπολογίζεται με την ορθή τήρηση των μέτρων, ότι θα αρχίσει να επιπεδώνεται η καμπύλη. Συνεπώς, ο Μάρτιος θα παραμείνει δύσκολος μήνας για τη διαχείρισης της πανδημίας και τα πρώτα δείγματα αργής αποκλιμάκωσης, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στις αρχές Απριλίου. Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μικρή οριακή άνοδο των κρουσμάτων – ενδεχομένως κάποιες μέρες και πάνω από 3.000 κρούσματα και αυτή την εβδομάδα- και κύριο μέλημα είναι να αντέξουν τα νοσοκομεία.