Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής και μείωση αναμένεται να φανεί σε δέκα μέρες, μετά την εφαρμογή των μέτρων, σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού των φορέων του κορονοϊού, που έχει αρκετές αβεβαιότητες, οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.

Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown, κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15ήμερο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών που στην αρχή θα είναι σημαντική και στη συνέχεια βασανιστικά αργή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown πέραν της 28η Φεβρουαρίου τόνισε ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες.

Σαρηγιάννης: Αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα τα κρούσματα θα μειωιούν ως τις αρχές Μαρτίου

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ίδια εκπομπή εξήγησε ότι αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου, ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα.

Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown είπε ότι εάν διαρκέσει 4 εβδομάδες η αποσυμπίεση των ΜΕΘ θα είναι καλύτερη. Χαρακτήρισε την απόφαση για σκληρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική αναπόφευκτη και πρόσθεσε πως ελήφθη την κατάλληλη στιγμή.

Για την Θεσσαλονίκη τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά η τάση του είναι αυξητική.

Στο ερώτημα εάν θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση για σκληρό lockdown και στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι η πλήρωση σε κλίνες ΜΕΘ είναι στο 39% και συνεπώς «υπάρχει χώρος ακόμα». Αντιπρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 70% του προσωπικού των επιχειρήσεων λέγοντας ότι ένα τέτοιου είδους μέτρο ίσως να έφτανε.