Την προσωρινή αναστολή της επίσχεσης προς τον ΕΟΠΥΥ, έπειτα από 6 ημέρες, αποφάσισε την Τρίτη η Γενική Συνέλευση των Ιδιωτικών Κλινικών, μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Υγείας, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), ενημέρωσαν τον κ. Βορίδη για το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές κλινικές και συζήτησαν μαζί του τις προοπτικές εξεύρεσης διεξόδου. Ο ΣΕΚ αναμένει πλέον από τον νέο Υπουργό Υγείας ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς σκοπεύει να διευθετήσει τα φλέγοντα θέματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΚ έθεσε στον υπουργό το μείζον ζήτημα της καθυστέρησης των πληρωμών από πλευράς ΕΟΠΥΥ, για τις παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και επεσήμανε τα εξοντωτικά αποτελέσματα που θα επιφέρει η εφαρμογή του claw back και του rebate στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, που ξεπερνούν τα 530 εκατ. ευρώ, ήταν και είναι προγραμματισμένες να εξοφληθούν από ειδικό λογαριασμό. Ο λογαριασμός, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, προοριζόταν, βάσει συμφωνίας με την Τρόικα, για την εξόφληση μέρους των οφειλών προς τους ιδιωτικούς παρόχους Υγείας. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν διατέθηκαν ποτέ στις επιχειρήσεις, στις οποίες συνεχίζουν να οφείλονται.