Στη σημασία του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε ο καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Τα πράγματα είναι αρκετά ασταθή ώστε να μπορεί κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια. Το άνοιγμα πάντα έχει ρίσκο. Κοινωνικά αυτή τη στιγμή τα σχολεία έχουν τοποθετηθεί στην υχψηλότερη προτεραιότητα. Πρώτον τα παιδιά δεν κινδυνεύουν άμεσα και δεύτερον είναι μεγάλο το κόστος να μένουν τα παιδιά στο σπίτι. Τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν» είπε μιλώντας στο Open. «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουν ανοιχτά» πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε μάθει να μπλοκάρουμε τον ιό με την συμπεριφορά μας. Πρέπει να βρούμε τις ισορροπίες κοινωνικά. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» υπογράμμισε.

Σχετικά με το λιανεμπόριο ανέφερε: «Το εμπόριο είναι άλλης προτεραιότητας. Από τον Σεπτέμβριο είχα πει ότι πρέπει να μάθουμε να ψωνίζουμε με ραντεβού» ανέφερε.

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι η αύξηση στα κρούσματα που διαφαίνεται είναι αναμενόμενη. «Φαίνεται ότι έχουμε μία μικρή αύξηση στα κρούσματα. Αυτό είναι αναμενόμενο. Τις συνέπειες από τα Θεοφάνια θα τις δούμε αργότερα». 

Σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού, ειδικά στη Βρετανία, τόνισε: «Με απασχολούν μεταλλάξεις που προκαλούν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παγκοσμίως δεν ελέγχουμε τον ιό».