Την προσοχή των πολιτών τις ημέρες των γιορτών εφιστά ο καθηγητής φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.

Ο κ. Γραβάνης εκτιμά ότι το τρίτο κύμα θα είναι πιο ισχυρό από το δεύτερο, καθώς θα είμαστε στο πικ και άλλων εποχικών λοιμώξεων. Σε χθεσινή του δήλωση είπε ότι αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα μπούμε στο νέο έτος με τρίτο κύμα του ιού, με 5.000 κρούσματα την ημέρα και 10.000-15.000 νεκρούς. «Αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα το πληρώσουμε με αυτούς τους αριθμούς» είπε.

Όπως τόνισε το αποτέλεσμα της χαλάρωσης θα είναι στις 15 Ιανουαρίου, που θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός, να γυρίσουμε πίσω στα 2.000-5.000 κρούσματα τη μέρα. «Τα εμβόλια για να αναπτύξουν ανοσία σε αυτούς που τα κάνουν θέλουν 30-40 μέρες […] Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», είπε.

«Δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δε μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.800 νεκρούς σε 40 μέρες» είπε, τονίζοντας ότι θεωρεί ότι είναι λάθος η απόφαση για τα 9 άτομα στις γιορτές.

«Αν ξεκινήσουμε αρχές του χρόνου τον εμβολιασμό, θα χρειαστούμε τουλάχιστον και τον Φεβρουάριο, πιθανά και αρχές Μαρτίου για να έχουμε το πέρασμα του εμβολιασμού στη κοινότητα» τόνισε ο καθηγητής. Στα θετικά νέα είναι, επίσης, ότι το εμβόλιο θα προσφέρει ανοσία για τουλάχιστον 12 μήνες. «Δεν ξέρουμε ακόμα αν το εμβόλιο διακόπτει τη διασπορά» ανέφερε.