Χαραγμένη στις μνήμες των πολιτών για πολλά χρόνια θα παραμείνει η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείο. Και αυτό γιατί οι εκδηλώσεις για τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τις μέρες της εξέγερσης του 1973 κλήθηκαν να πραγματοποιηθούν κάτω από δύο ιδιαίτερες συνθήκες: Μία πανδημία που έχει γονατίσει την ανθρωπότητα αλλά και τα πρωτοφανή μέτρα απαγόρευσης συναθροίσεων και κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση για 4 μέρες πανελλαδικά.

Ειδικά λόγω της απαγόρευσης, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένο από τις προηγούμενες μέρες, με σκληρή πολιτική κόντρα να έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και με πολλές οργανώσεις και συλλογικότητες να έχουν προαναγγείλει συγκεντρώσεις και πορείες.

Η κυβέρνηση απάντησε κάνοντας μια επίδειξη πυγμής καθώς τους δρόμους βρέθηκαν πάνω από 5.000 αστυνομικοί, drones, ελικόπτερα και αύρες. Η επιβλητική παρουσία τους στο κέντρο της Αθήνας, σαν στρατιωτικός σχηματισμός αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη πολιτική κόντρα και αντιδράσεις.

Το πρωί η αιφνιδιαστική συγκέντρωση του ΚΚΕ μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκε με ειρηνική διάθεση από την αστυνομία, στη συνέχεια όμως ξεχάστηκαν και τα προσχήματα και τα τρία στάδια διαπραγματεύσεων που είχε προαναγγείλει η ΕΛ.ΑΣ. Η δεύτερη συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Προπύλαια «πνίγηκε» στα δακρυγόνα και στην αστυνομική βία. Από το μένος των αστυνομικών δυνάμεων δεν γλίτωσαν ούτε βουλευτές του ΚΚΕ, ούτε μέλη του κόμματος και του ΠΑΜΕ, ενώ και δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ κυνηγήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Συνολικά, στην Αθήνα μόνο έγιναν περίπου 100 προσαγωγές, με 70 από τους προσαχθέντες να μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ.

Στιγμές έντασης υπήρξαν και σε άλλες πόλεις όπως τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο.

Ένταση σε Καισαριανή, Σεπόλια και Σταθμό Λαρίσης

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, μετά τα γεγονότα στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο στα Προπύλαια. Καισαριανή, Σεπόλια και Σταθμό Λαρίσης υπήρξαν εντάσεις και κυνηγητό, ενώ η αστυνομία άφησε ελεύθερους τα 7 άτομα που είχαν προσαχθεί από την Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ πάνω από 100 προσαγωγές έχουν γίνει από τις αστυνομικές δυνάμεις μέχρι στιγμής, για παραβιάσεις της απαγόρευσης συναθροίσεων.

Τελευταία ένταση σημειώθηκε στην περιοχή των Σεπολίων, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, σημειώθηκε ένταση και μικροεπεισόδια, γύρω από το Άλσος Καισαριανής, όπου κατέληξε πορεία αντιεξουσιαστών, η οποία ξεκίνησε από τον Βύρωνα, καθώς και στον Σταθμό Λαρίσης.

Η θέση της αστυνομίας

Απάντηση για τα σημερινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας με τραυματίες, προσαγωγές και βροχή χημικών δίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στην ανακοίνωση κατηγορείται το ΚΚΕ πως «εντελώς απρόκλητα συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για “σκισμένα πουκάμισα” οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν».

Σύμφωνα με το υπουργείο πάντα, η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών.

Ολόκληρη η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Τα σημερινά γεγονότα στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα.

Σήμερα το πρωί στο πάρκο Ελευθερίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση.

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν.

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών.

Τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και επανασυγκεντρώθηκαν.

Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορωνοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους. Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία.

Το πρωί η Αστυνομία σε ελέγχους βρήκε κράνη, κοντάρια, μάσκες. Αυτοί που τα κατείχαν, θα έπρεπε να είναι οι μοναδικοί παραβάτες σήμερα.

Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών.

ΠΑΜΕ για Πολυτεχνείο: Χάρη στην ψυχραιμία των διαδηλωτών δεν θρηνήσαμε θύματα

Για «όργιο καταστολής» κάνει λόγο η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απέναντι σε μια συγκέντρωση «που τηρούσε στο μέγιστο βαθμό όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας». Η ανακοίνωση αφορά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης για το Πολυτεχνείο.

«Η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με χημικά, αύρες, με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, με προπηλακισμούς βουλευτών του ΚΚΕ, με στοχοποίηση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές και βίαιους τραυματισμούς διαδηλωτών», τονίζεται επίσης.

Όπως σημειώνεται, «χάρη στην ψυχραιμία των διαδηλωτών δε θρηνήσαμε θύματα. Με ιδιαίτερο μένος στοχοποιούσαν συνδικαλιστές, ορμούσαν αδιακρίτως για να απομονώσουν νεολαίους και παιδιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Οι πρώτοι που δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση ήταν οι φυλακισθέντες-εξορισθέντες 1967-74».

«Οι νέες κατασταλτικές δυνάμεις με τα μηχανάκια, με τα χρυσαυγήτικα σύμβολα πάνω στα κράνη τους, λειτουργούσαν σαν αγέλες μέσα στο πλήθος. Στόχος ήταν να υπάρξουν θύματα», επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καταλήγοντας ως εξής: «Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι προσαχθέντες! Αν κάποιος πρέπει να συλληφθεί άμεσα, είναι ο υπουργός Δημόσιας τάξης!».

Πολιτική αντιπαράθεση και σε αναβρασμό και ο νομικός κόσμος

«Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του απαντά πως «βρίσκεται σε πανικό και αδυναμία να απευθυνθεί με ευθύνη στις πολιτικές δυνάμεις και πολίτες».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: «Μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η Πρόεδρος, επτά, να καταθέσουμε λουλούδια, παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες».

«Το εκ των υστέρων «κάλεσμα» του κ. Μητσοτάκη είναι προσχηματικό» αναφέρει μεταξύ άλλων το Κίνημα Αλλαγής, ενώ το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση «να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση απαγόρευσης. Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από λαό και νεολαία».

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο κοινό μέτωπο κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων, το οποίο ξεκίνησε από ένα γαϊτανάκι τηλεφωνικών επικοινωνιών και κατέληξε στην υπογραφή κοινού κειμένου καταδίκης της απόφασης για απαγόρευση των συναθροίσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάννη Βαρουφάκη και επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί τεχνητή όξυνση με στόχο τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τις κυβερνητικές ευθύνες για την πανδημίας.

Ο Δημήτρης Κουτσουμπας επικοινώνησε με Τσίπρα και Βαρουφάκη, αλλά και με τη Φώφη Γεννηματά η οποία αρνήθηκε να προσυγράψει το κείμενο.

«Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής δεν υπογράφουμε, γιατί έτσι παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη» πρόσθεσε η κυρία Γεννηματά, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση αυτή.

Στο Προεδρικό κατά της απαγόρευσης

Το θέμα έφτασε μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο όπου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 αλλά και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, η οποία παρέδωσε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου το κοινό κείμενο.

Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Λάδι στη φωτιά βάζει την ίδια ώρα η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. «Ας τελειώσει αυτή η συμφορά κι όταν με το καλό πουν οι γιατροί “τελείωσε”, εγώ θα ψηφίσω, ο ίδιος θα πω να κάνουνε κάθε μήνα, μέχρι 17 Νοεμβρίου του χρόνου μια πορεία για το Πολυτεχνείο» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Άνω κάτω» ο νομικός κόσμος

Η απαγόρευση των συναθροίσεων διχάζει τον νομικό κόσμο. Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει την απόφαση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος χαρακτήρισε ανεκτή την απαγόρευση με ζητούμενο όμως την αιτιολογημένη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Υπέρ της απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων τάσσονται οι συνταγματολόγοι Νίκος Αλιβιζάτος και Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν τίθεται θέμα ως προς την νομιμότητα, τη συνταγματικότητα, αυτών των απαγορεύσεων και εν πάση περιπτώσει μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα δικαστικής προστασίας» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Αλιβιζάτος πρόσθεσε: «Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά έχουν δηλώσει ότι δε θα πραγματοποιήσουν πορεία για το Πολυτεχνείο λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης έχουν δηλώσει ότι θα πάνε στην πορεία. Το ΜέΡΑ 25 μάλιστα προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης για ακύρωση της πορείας για το Πολυτεχνείο.