«Δεν πρέπει να τίθενται αντιπαραθετικά οι περιορισμοί που επιβάλλονται για την ανάσχεση της διασποράς του ιού με την εορταστική έκφραση της επετείου», ανέφερε στη διαδικτυακή ομιλία του ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, λέγοντας πως η φετινή επέτειος «περνά μέσα από την έξαρση της πανδημίας στη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο».

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τίμησε την 47η επέτειο της εξέγερσης με κατάθεση στεφάνου και διαδικτυακές ομιλίες.

«Οι απώλειες συνανθρώπων μας που αυξάνονται ραγδαία, η υγεία η δική μας που είναι συζευγμένη με την υγεία των διπλανών μας, η έκκληση γιατρών και νοσηλευτών “τηρείτε τα μέτρα για να αντέξουμε κι εμείς και το σύστημα υγείας” επιβάλουν λιτό, εναλλακτικό τρόπο για την απόδοση τιμής στη μνήμη της εξέγερσης», σημείωσε ο κ. Μπουντουβής.

Όπως τόνισε το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της Πατησίων «οφείλει να εκπέμπει την αίγλη της μήτρας ενός εμβληματικού ιδρύματος αλλά και να σφύζει από τη ζωντάνια που συνθέτουν η εκπαίδευση, η έρευνα, η πρωτοπορία, η δημιουργική αμφισβήτηση».

Σύμφωνα με τον πρύτανη στα 183 χρόνια λειτουργίας του το ΕΜΠ έχει κατακτήσει εξαιρετική ακαδημαϊκή θέση στην Ελλάδα, είναι συνυφασμένο με κοινωνική προσφορά, έχει αναδείξει ηγέτες σε επαγγελματικούς χώρους μηχανικών και ευρύτερους, έχει διακεκριμένους αποφοίτους στον παγκόσμιο επιστημονικό χώρο, έχει σημαντική ερευνητική παρουσία και διεκδικεί με αξιώσεις μία καλή θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.

«Οτιδήποτε παρακμιακό δεν θα πάει το Πολυτεχνείο πίσω», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η βία, η παραβατικότητα και οι επεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους είναι «αντίθετες στους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς στόχους του Ιδρύματος».

«Είναι μεγάλος ο αγώνας που δίνεται στο ΕΜΠ στα χρόνια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που ενέσκηψε. Αλλά το ΕΜΠ κρατάει γερά. Αυτό πιστεύω ότι συνιστά ουσιαστική δικαίωση της γενιάς που αγωνίστηκε τότε και που σήμερα έχει παιδιά και εγγόνια που σπουδάζουν στο Πολυτεχνείο και μοχθούν για ένα καλύτερο μέλλον», κατέληξε ο κ. Μπουντουβής.

Για το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μίλησε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Θεολόγος.

«Σε μία χώρα υπό καθεστώς καταστολής, τρομοκρατίας, ανελευθερίας της πράξης και του λόγου, οι νεολαίοι, οι φοιτητές μας, δεν περιορίζουν τη διαμαρτυρία τους στον εκπαιδευτικό χώρο, αλλά την εξακτινώνουν, τη διαχέουν στην κοινωνία, όπως όφειλαν να κάνουν. Δεν έμειναν αδρανείς και υποταγμένοι αλλά ως τολμητίες όρθωσαν το σώμα τους και ανέλαβαν το κόστος για την πράξη τους εφ’ όσον αυτή ήταν και είναι η δέουσα πράξη προσωπικής και πολιτικής ωριμότητας» ανέφερε.

Σημείωσε, δε, πως ο ηρωισμός σχετίζεται με την αθωότητα, την άγνοια κινδύνου, τη δέσμευση σε έναν ανώτερο σκοπό και σε αξίες και ότι περιέχει την απερισκεψία, τον αυθορμητισμό.

Όσο για το σήμερα, πρόταξε την ανάγκη δάσκαλοι και καθηγητές να δείξουν στους μαθητές και τους φοιτητές έμπρακτα τον δρόμο των αγαθών που αποκτώνται με επιμονή και κόπο και να τους διδάξουν την άρρηκτη σχέση των δικαιωμάτων με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις.

(φωτογραφία από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων)