Τις πληγές της μετρά η Ελλάδα μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Ιανός που άφησε πίσω του 3 νεκρούς, 1 αγνοούμενη και πάρα πολλά προβλήματα κυρίως στη Θεσσαλία και Ιόνιο.

Τόνοι λάσπης έχουν καλύψει τα πάντα, σπίτια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί τεράστιες ζημιές από τους χειμάρρους, κατολισθήσεις και πλημμύρες έχουν αποκόψει ολόκληρα χωριά από την υπόλοιπη χώρα.

Η Θεσσαλία θρηνεί τρεις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν από την θεομηνία.

Νεκρός εντοπίστηκε χθες Κυριακή από την πυροσβεστική υπηρεσία Καρδίτσας, ο ηλικιωμένος που αγνοείτο από χθες όταν λόγω της έντονης βροχόπτωσης κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του στο χωριό Καστανιά.

Το Σάββατο, μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, ήταν το πρώτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας, ενώ στην Καρδίτσα βρέθηκε νεκρός ένας 63χρονος κτηνοτρόφος αλβανικής καταγωγής.

Την ίδια στιγμή, αγωνία επικρατεί για την 43χρονη φαρμακοποιό που αγνοείται στη Θεσσαλία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Άνδρες της Πυροσβεστικής «χτενίζουν» τις περιοχές όπου εξαφανίστηκε, ενώ έχει βρεθεί το αυτοκίνητό της.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην περιφέρεια της κεντρικής Ελλάδας.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Καρδίτσα, Κεφαλονιά και Κρήτη

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους σε Καρδίτσα, Κεφαλονιά και Κρήτη να μετρούν τις πληγές τους, καθώς η κακοκαιρία Ιανός σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά τους, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, ΙΧ και φυσικά στο οδικό δίκτυο.

Οι κάτοικοι δίνουν από το βράδυ της Παρασκευής μάχη στις λάσπες, ενώ την ίδια ώρα το έργο τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολο καθώς έχει διακοπεί το ρεύμα και η υδροδότηση.

Κρήτη: Πλημμύρισαν δρόμοι, καταστήματα

Πολλά προβλήματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός και στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο Κρήτης πλημμύρισαν οι δρόμοι και τα καταστήματα στην πόλη.

Εξαιτίας του καιρού 3 αεροπλάνα δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, ενώ συνολικά 7 πτήσεις ακυρώθηκαν.

Κεφαλονιά: Ασύλληπτη καταστροφή σε Άσσο  – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Εικόνες ασύλληπτης καταστροφής άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ιανός και στην Κεφαλονιά. Η περιοχή Άσσος έχει ισοπεδωθεί καθώς η πρωτοφανής νεροποντή κατέβαζε από τα γύρω υψώματα τόνους φερτών υλικών που έπνιξαν το γραφικό χωριό. Αυτοκίνητα, μαγαζιά, σπίτια, υποδομές έχουν γίνει ένα με τα μπάζα.

Στην Καρδίτσα θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αποτίμηση των ζημιών

Στην Καρδίτσα θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην αποτίμηση των ζημιών από την κακοκαιρία Ιανός, ενώ θα έχει και συναντήσεις με τοπικούς φορείς.

Στο επίκεντρο των επαφών θα είναι η επόμενη ημέρα, με τα κυβερνητικά μέτρα που θα παρθούν, αλλά και το σχέδιο για την αποκατάσταση των προβλημάτων.